6 mesečno dopolnjevanje prehrane majhnih otrok v državah z nizkimi prihodki lahko izboljša njihovo mentalno zdravje oziroma kognitivne funkcije, kar je zelo pomembno tako za njihovo osebno izobraževanje kot celokupen nacionalni razvoj. Gre za pomembno ugotovitev raziskovalcev ob dejstvu, da vsaj 250 milijonov otrok mlajših od 5 let po celem svetu ne uspe doseči svojega kognitivnega razvojnega potenciala. Podhranjenost z mikrohranili pri tem sicer ni edini faktor, vendar dopolnjevanje prehrane lahko bistveno prispeva k izboljšanju delovnega spomina in pretoka krvi v možganih.

Preiskovali so več kot 1000 otrok v starosti od 15 mesecev do 7 let starosti v 10 vaseh v Gvineji Bisao v zahodni Afriki, ki so jih naključno izbrali. Dajali so jim enega od treh različnih obrokov 5 zaporednih dni vsak teden 23 tednov dolgo. Prvi obrok je bil novo dopolnilo z visoko vsebnostjo antioksidantov, vitaminov in mineralov, polifenolov iz kakava, omega 3 maščobnimi kislinami in beljakovinami. Drugi je bil obogatena prehrana, ki se sicer običajno uporablja v prehranskih programih pomoči, tretji pa kontrolni obrok njihove običajne prehrane iz riža.

Najpomembnejši rezultat je bil izmerjen delovni spomin, poleg tega pa so spremljali nivo hemoglobina, rast, sestavo telesa, cerebralni pretok krvi na začetku raziskave in tik pred njenim koncem.

Med otroci mlajšimi od 4 let so opazili pomemben učinek dopolnila oziroma prvega obroka z antioksidanti na delovni spomin, še posebno pri tistih otrocih, ki si pojedli vsaj 75 % svojega obroka v primerjavi z običajnim riževim. Prav tako so opazili povečan cerebralni pretok krvi, izboljšano telesno sestavo (več suhega tkiva v primerjavo z salom) in izboljšane koncentracije hemoglobina pri anemičnih otrocih mlajših od 4 let.

Pri otrocih starejših od 4 let antioksidanti niso imeli bistvenega učinka na delovni spomin ali anemijo, se pa je izboljšala sestava telesa.

Seveda so potrebne nadaljnje raziskave, so pa rezultati dobro izhodišče tudi za razmislek tako o uvedbi rednega uživanja sokov iz jagodičevja v naših vrtcih kot tudi vključevanje v prehranske pakete za Prvo pomoč in Karitas.

Vir: Susan B Roberts, Maria A Franceschini, Rachel E Silver, Salima F Taylor, Augusto Braima de Sa, Raimundo Có, Aliu Sonco, Amy Krauss, Amy Taetzsch, Patrick Webb, Sai Krupa Das, C-Y Chen, Beatrice L Rogers, Edward Saltzman, Pei-Yi Lin, Nina Schlossman, William Pruzensky, Carlito Balé, Kenneth Kwan Ho Chui, Paul Muentener. Effects of food supplementation on cognitive function, cerebral blood flow, and nutritional status in young children at risk of undernutrition: randomized controlled trial. BMJ, 2020; m2397