Raziskovalci so odkrili, da lahko način prehranjevanja, ki oponaša postenje, učinkovit pri nekaterih oblikah raka, če ga kombiniramo z vitaminom C. V študijah na miših so ugotovili, da je kombinacija upočasnila napredovanje tumorjev, pri nekaterih pa vodila celo v regresijo.

Gre za prikaz popolnoma netoksične intervencije, ki učinkovito obravnava agresivne oblike raka. Uporabili so dva pristopa, ki se sicer uporabljata za upočasnitev staranja, postenju podobno dieto in vitamin C, ter ju združili v kombinacijo kot učinkovito obravnavo raka.

Samo postenje je precej zahtevno za rakave bolnike. Varnejša alternativa je nizkokalorična dieta, ki temelji na rastlinskih živilih, ki povzroči enak odziv telesa kot pri postenju. Že in-vitro poskusi so dali neverjetne rezultate. Pri uporabi vsakega pristopa ločeno so opazili nekoliko zmanjšano rast tumornih celic in komaj opazno povečano smrtnost tumornih celic. Ko pa so pristopa kombinirali, so dosegli smrt skoraj vseh tumornih celic.

Raziskovalci so opazili tako močan učinek le pri rakavih celicah z določeno mutacijo v KRAS genu, ki so sicer odporne na običajne terapije in zmanjšujejo delež preživelih rakavih bolnikov. KRAS mutacije se pojavljajo pri približno četrtini človeških tumorjev in približno pri polovici kolonorektalnih rakastih obolenjih. Vitamin C kot kaže sproži KRAS mutirane celice k zaščiti s povečanimi nivoji feritina, to je proteina, ki veže železo. Z znižanjem nivoja feritina so raziskovalci povečali toksičnost vitamin C za rakaste celice. Ugotovili so tudi, da imajo bolniki s kolonorektalnimi oblikami raka in višjimi nivoji feritina manjšo verjetnost preživetja.

Študija je tako pokazala, da postenju podobna dieta lahko poveča učinkovitost farmakoloških doz vitamina C proti rakastim obolenjem s KRAS mutacijo, tako da regulirajo nivoje železa in vplivajo na oksidativni stress na molekularnem nivoju. Rezultati so opozorili na gen, ki regulira nivo železa v krvi, to je hemeoksigenaza 1.

Sedaj so na vrsti klinične raziskave, ki bodo preverile učinkovitost pristopa v kombinaciji z različnimi protitumornimi učinkovinami.

Vir: Maira Di Tano, Franca Raucci, Claudio Vernieri, Irene Caffa, Roberta Buono, Maura Fanti, Sebastian Brandhorst, Giuseppe Curigliano, Alessio Nencioni, Filippo de Braud, Valter D. Longo. Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers. Nature Communications, 2020; 11 (1).