Znanstveniki so ugotovili, da propionska kislina (kratkoverižna maščobna kislina) lahko služi kot imunomudulatorno dopolnilo pri terapiji multiple skleroze z zdravili.

Pri metabolizmu prehranske vlaknine črevesne bakterije tvorijo kratkoverižne maščobne kisline, ki naj bi imele imunomodulatorne lastnosti. Pri pacientih z multiplo sklerozo pa so ugotovili močno znižane vsebnosti propionske kisline tako v serumu kot v blatu v primerjavi s kontrolno skupino. V slepi študiji so pacientom dodajali propiosnko kislino, pri tem pa opazili povečanje funkcionalno kompetentnih T (Treg) celic.  Kasnejše spremljanje pacientov je pokazalo zmanjšanje ponovitev izbruhov, stabilizacijo stopnje prizadetosti in zmanjšanje možganske atrofije v 3 letih po jemanju propionske kisline. Normalizirala se je mitohondrisjka funkcija T celic in morfologija.

Zveni obetavno, kajne?

Vir: Duscha A. et al. Propionic Acid Shapes the Multiple Sclerosis Disease Course by an Immunomodulatory Mechanism. Cell Press, Volume 180, Issue 6, 19 March 2020, Pages 1067-1080.e16