Harvardska meta-analiza študij omega-3 in njihovega delovanja na kardiovaskularne bolezni je pokazala, da imajo uporabniki prehranskih dopolnil manj možnosti za pojav tovrstnih bolezni.

Pri pregledu različnih študij na vzorcu več kot 120.000 odraslih, vključenih v 13 randomiziranih študij s celega sveta, so raziskovalci našli povezavo med rednim dnevnim uživanju dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami in zmanjšanim tveganjem za pojav različnih okvar srčno-žilnega sistema.

Za uspešno preprečevanje pojava bolezni so morali pacienti uživati vsaj 840 mg omega-3 maščobnih kislin dnevno. Čeprav se je marsikdo na ta račun izognil pojavu srčno-žilnih bolezni, pa jemanje omega-3 ni imelo učinkov na pojav možganske kapi.

Poleg uživanja rib oziroma prehranskih dopolnil, ki so bogata z omega-3, pa strokovanjaki za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni svetujejo tudi sicer uravnoteženo prehrano in veliko gibanja ter izogibanje kajenju in pretiranemu uživanju alkohola.

Vir: Yang Hu, Frank B. Hu, JoAnn E. Manson. 2019. Marine Omega‐3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta‐Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. Journal of the American Heart Association; 8 (19).