Domnevo, da večje ravni omega-3 maščobnih kislin v plazmi lahko povečajo tveganje za pojav raka prostate, so raziskovalci ameriškega Intermountain Healthcare Heart Institute preverili z raziskavo na lastnih testirancih. Ker uživanje omega-3 zdravniki sicer priporočajo pri srčnih bolnikih, jih je skrbelo, da pacientom pri tem ne bi škodovali na drugih področjih zdravja, v tem primeru pri prostati.

Med 87 bolniki z rakom prostate so raziskovalci preverjali prisotnost omega-3 maščob DHA in EPA v krvni plazmi. V primerjavi s kontrolno skupino so odkrili, da povečana prisotnost omega-3 maščob ni povezana z večjim tveganjem za pojav raka prostate.

Poleg povezav s prostato so z raziskavo odkrivali tudi povezave s kasnejšim morebitnim pojavom infarkta, kapi, odpovedi srca ali celo smrti pri pacientih, ki so sodelovali v raziskavi. Rezultati so pokazali, da večje ravni omega-3 v krvi nasprotno celo zmanjšajo pojav za tovrstne posledice.

Vir: Intermountain Medical Center. “Omega-3 shows protection against heart disease-related death, without prostate cancer risk.”