Piše: mag. sci. Martina Puc, mag. pharm., spec., MBA

 

Del pojmovanja svobode sodobnega človeka je, da izbira, kolikor je le to mogoče. Seveda je vsak od nas pri tem omejen z znanji, informacijami, pa tudi prepričanji. Zato je normalno, da vsaj občasno poiščemo pomoč pri svoji izbiri. Pomoč dobro informiranega strokovnjaka.

Ključna besedna zveza za pomoč je zame dobro informiran strokovnjak. Torej oseba, ki ima dva atributa; na nekem področju je strokovnjak, obenem pa je na tem istem področju dobro informirana oseba.

Prvič, obstaja veliko novih raziskav in spoznanj, ki si nemalokrat nasprotujejo. Zato je pomembno, ali boste za mnenje vprašali nekoga, ki sistematično spremlja nova dognanja, ali nekoga, ki le ljubiteljsko tu in tam ujame posamezen delček informacij brez cele slike. Tako na primer v znanstvenih revijah obstaja kar nekaj objav o raziskavah, ki dokazujejo delovanje probiotikov. Vendar informacija, da probiotiki delujejo, ne pomeni prav nič, če v praksi ne izberemo pravega seva probiotičnih bakterij v pravem številu za konkretno indikacijo.

Drugič, tudi ponudba samih izdelkov je obsežna, za povrh pa se še stalno spreminja. Nekaj tisoč prehranskih dopolnil na trgu zahteva dobro podlago znanja in sistematičen pregled ponudbe. Kako se strokovnjaki informirajo o izdelkih, je ključno vprašanje. Možnosti je nekaj, in sicer informacije o izdelku lahko prodajalec dobi bodisi izključno od proizvajalcev, bodisi izključno od objektivnih virov ali celo od obojih. Že pri prvi možnosti obstaja nekaj stopenj. Najnižjo predstavljajo navodila na izdelku, najvišjo pa informacije strokovnih sodelavcev proizvajalca, ki obiskujejo prodajalce na prodajnih mestih in jih obveščajo o svojih izdelkih. A vendar tudi najvišja stopnja informacij, pridobljenih od proizvajalca, ne nadomesti prodajalčevega vpogleda v objektivne vire. Tu se znajdemo pri vprašanju, kdo pravzaprav je objektiven vir. Prav gotovo ne tisti, ki ga je nek proizvajalec plačal, da prodajalce ali kupce informira o izdelku in to poimenuje kot izobraževanje. Saj poznate oglase raznih zdravnikov, ki svetujejo točno določeno čistilo za stranišče. Tudi če je oseba v beli halji resnično zdravnik, gre pri takšnem načinu še vedno za oglaševanje in ne za strokovno priporočilo. Zato vam svetujem, da se pri svojem prodajalcu prehranskih dopolnil pred nakupom pozanimate, kje se informira o izdelkih in predvsem, koliko časa in denarja v to investira.

Pri tem je pomembno, da se zavedate, da informiranje o izdelku ne predstavlja enostavno sinonima za izobraževanje ali usposabljanje. Možnost zamenljivosti teh dveh pojmov nikomur ne pride na misel npr. pri nakupu avtomobilov. Nihče si namreč ne domišlja, da se je po predstavitvi najnovejšega modela avtomobila BMW, Rover oziroma katere koli druge znamke naučil voziti. Tudi v primeru, da ga je proizvajalec kot trgovca povabil na ogled tovarne za nekaj dni in mu tam razkazal vse mogoče procese ter svoje prodajalske pozicije podkrepil še s papirjem, na katerem piše certifikat. To namreč niti približno ne zamenja vozniškega dovoljenja in vsega, kar je potrebno vedeti, da ga voznik pridobi, ali celo postane inštruktor vožnje. Ko preidemo k izdelkom za zdravje, pa ta logika pogosto ugasne in proizvajalec kar naenkrat vse izobražuje vsaj o zdravju, če ne tudi o diagnosticiranju in zdravljenju.

Za vaše dobro je zato včasih koristno biti malo zoprn in prodajalca preprosto vprašati: »Kako pa to veste? Kdo vam je to povedal?«