Čebelarski izdelki so del naše tradicije in uporaba čebeljih pridelkov je Slovencem dobro poznana. Cvetni prah kot eden od čebeljih pridelkov je na našem trgu na voljo kot samostojno živilo, pojavlja pa se tudi kot sestavina prehranskih dopolnil.

Pri izbiri izdelkov s cvetnim prahom je izjemnega pomena njihova kakovost. Mednarodna merila kakovosti cvetnega prahu kot živila za humano rabo zahtevajo:

  • laboratorijske določitve hranilne vrednosti
  • pozornost na mikrobiološko kakovost,
  • preverjanje morebitnega onesnaženja s pesticidi in težkimi kovinami ter
  • opredeljeno vsebnost mikotoksinov kot posledic kvarjenja cvetnega prahu zaradi razvoja plesni (Puc, Papež in Korošec, 2019).

Ni zanemarljivo geografsko poreklo cvetnega prahu, tako kot tudi ne, kdaj je nabran, katera rastlina je primaren vir, pa tudi ne, kakšno tehniko so čebelarji uporabili.

Prav tako zelo pomemben podatek je, kolikšen delež vode oz. vlage je vseboval uporabljen cvetni prah.

Izbirajte med izdelki, na katerih so navedene informacije o količini vitaminov, fenolnih spojin, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in prostih aminokislin ter prehranske vlaknine v cvetnem prahu. Če je navedena zgolj količina cvetnega prahu, še ne moremo sklepati, koliko različnih mikrohranil in makrohranil bomo v resnici zaužili.

Pomembno se je zavedati, da so hranilne vrednosti cvetnega prahu običajno podane na 100 g izdelka, dnevno priporočena količina uživanja za človeka pa je precej manjša. Gre za 15 g cvetnega prahu, kar pomeni eno jedilno žlico.

Kot prehransko dopolnilo se cvetni prah pojavlja v izdelkih raznolikih tehnoloških oblik. Najpogosteje je dodan dopolnilom v tekočih oblikah, sledijo granulati ter kapsule in tablete. Cvetni prah v dopolnilih le redko nastopa kot enokomponentna sestavina, to pomeni, da predstavlja edino sestavino izdelka. Pogosteje je dodan ostalim čebeljim pridelkom, na primer medu, propolisu ali matičnemu mlečku. Proizvajalci ga dodajajo tudi k multikomponentnim izdelkom, kar pomeni, da v izdelkih združijo sestavine različnih kategorij. Najpogosteje je cvetni prah tako dodan v kombinacijo vitaminov (predvsem vitaminu C) in pa različnih rastlinskih izvlečkov.

 

Kakšen izdelek s cvetnim prahom je pravi za vas?

Splošen odgovor, kateri izdelek je najboljši za določenega posameznika, ne obstaja. Ljudje smo različni, živimo različne življenjske sloge in zato se tudi naše potrebe močno razlikujejo. Preden se odločite za jemanje tovrstnih izdelkov, morate vedeti, zakaj izdelek sploh želite uživati in ali določene snovi vaše telo sploh potrebuje v dodatnih količinah. Če niste prepričani, poiščite lekarnarja, ki vam bo posvetil dovolj časa in vam ustrezno svetoval na podlagi vaših življenjskih navad in prehranskih potreb ter splošnega zdravstvenega stanja.

Uživanje cvetnega prahu je odsvetovano alergikom, nosečnicam in doječim materam.

Vas zanima, zakaj je cvetni prah tako pomemben za čebele in zakaj ga lahko uživamo tudi ljudje? Preberite publikacijo Cvetni prah kot glavna sestavina prehranskih dopolnil, ki smo jo pripravili v sodelovanju s partnerji v okviru projekta PKP.

Zanimivosti o cvetnem prahu najdete med objavami na našem FB profilu, izdelke s cvetnim prahom pa lahko poiščete v brezplačno dostopni P3 bazi prehranskih dopolnil in drugih specifičnih živil.

Vir: Puc M., Papež K., Korošec M. 2019. Cvetni prah kot glavna sestavina prehranskih dopolnil. Ljubljana: COVIRIAS.