Hrana, ki jo uživamo potrošniki, mora biti varna, naj gre za običajna živila ali prehranska dopolnila. Slovenski sistem nutrivigilance (beleženja neželenih učinkov pri uživanju živil in prehranskih dopolnil) v letu 2017 ni zabeležil nobenega primera poročanja neželenih učinkov v povezavi z uživanjem cvetnega prahu. Tudi francoska agencija za hrano, okolje ter zdravje in varnost na delovnem mestu, ANSES, ne poroča o zabeleženih neželenih učinkih. Ameriška FDA pa je leta 2012 poročala o kontaminaciji prehranskega dopolnila s cvetnim prahom v kapsulah, ki je vsebovalo sibutramin (FDA, 2012).

Čeprav naj bi bil cvetni prah varen za kratkotrajno uporabo v priporočenih količinah, pa na njegovo neoporečnost lahko vpliva kontaminacija s fungalnimi mikotoksini, pesticidi ali škodljivimi kovinami (Denisow in Denisow-Pietrzyk, 2016). V vsakem primeru se ga morajo izogibati tisti posamezniki, ki so nanj alergični ter nosečnice in doječe matere. Cvetni prah namreč lahko izzove hude telesne reakcije, na primer težave z dihanjem, koprivnico, otekanje kože in anafilaksijo. Kadar stopi v interakcijo z antikoagulanti, npr. varfarinom, uživanje lahko povzroči krvavitve pri bolnikih, ki jemljejo tovrstna zdravila in cvetni prah sočasno.

Pred uživanjem cvetnega prahu oziroma pred odločitvijo za nakup določenega izdelka priporočamo posvet z lekarnarjem, ki vam najbolje svetuje.

Brez čebel človeštvo ne bi moglo preživeti, čebele pa ne brez cvetnega prahu. O njegovem delovanju smo že pisali. Ostale zanimivosti pa lahko spremljate na našem FB profilu.

Vir: Denisow B., Denisow-Pietrzyk M. 2016. Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture. 96(13): 4303–4309.
FDA. 2012. Public Notification: ”Zi Xiu Tang Bee Pollen Capsules” Contains Hidden Drug Ingredient.