Cvetni prah (ang. bee pollen, nem. Blütenpollen) je eden izmed čebeljih pridelkov, ki se pogosto pojavlja kot glavna sestavina prehranskih dopolnil. Njihova glavna sestavina pa je lahko, kadar je koncentriran na določen način in pripravljen v tehnološki obliki, primerni za doziranje (Puc, Papež in Korošec, 2019).

Ker so čebelji pridelki raznolika skupina proizvodov čebel, na katerih lastnosti močno vplivajo številni dejavniki, je za uporabnika prehranskih dopolnil izziv, kako izbirati med njimi. Še posebno, ker ne more osebno zaznati specifičnih senzoričnih lastnosti, kot so barva, vonj in okus (Puc, Papež in Korošec, 2019). V bazi P3 lahko poiščete izdelke, ki vsebujejo cvetni prah. Vsi se nahajajo v kategoriji Čebelji pridelki.

 

Kakšen pomen ima cvetni prah za čebele?

Ko čebela sede na cvet rastline, se pelod (moške oplojevalne celice cvetnih rastlin) oprime dlačic, ki so razporejene po njenem celotnem telesu. Pomaga si tudi z nogami, s katerimi strga cvetni prah s prašnikov. Da čebele med letenjem ne bi izgubile cvetnega prahu, ga spravijo na posebno mesto za prenašanje cvetnega prahu, to je košek, ki se nahaja na zadnjem paru nog. Nabrana pelodna zrnca čebele skupaj lepijo s slino, nektarjem ali medom iz želodčka in tako cvetni prah obogatijo s svojimi encimi (Puc, Papež in Korošec, 2019).

Več o cvetnem prahu najdete v publikaciji, ki smo jo s partnerji izdali v okviru projekta PKP, Cvetni prah kot glavna sestavina prehranskih dopolnil.

100 g cvetnega prahu sicer vsebuje več aminokislin kot enaka količina mesa ali fižola, a potrebno je vedeti, da je dnevna priporočena količina za uživanje 15 g, kar predstavlja zgolj eno jedilno žlico.

Če goveji zrezek tehta na primer 150 g, bi ga lahko z beljakovinskega vidika enakovredno nadomestili z 10 jedilnimi žlicami cvetnega prahu.

Evropska komisija doslej ni odobrila nobene zdravstvene trditve v povezavi s cvetnim prahom. Zavrnila pa je dve, ki se nanašata na izvleček cvetnega prahu, ki vsebuje superoksidno dismutazo (SOD). Prva se je nanašala na preprečevanje nastanka mlečne kisline v mišicah, druga pa na antioksidativno funkcijo cvetnega prahu, ki jo zagotavlja SOD.

Na trgu se cvetni prah ne pojavlja zgolj kot sestavina prehranskih dopolnil, temveč kot samostojno živilo. Proizvajalci oziroma ponudniki ga tržijo za različne namene.

Ponudniki cvetnega prahu mu pripisujejo različne učinke, od vloge pomočnika pri boju z alkoholizmom, do pozitivnih učinkov v povezavo z astmo, alergijami, težavami z želodcem in drugim. A učinki niso bili nikoli uradno dokazani. Pred jemanjem kakršnega koli čebeljega pripravka se raje posvetujte s svojim lekarnarjem, ki bo strokovno presodil, ali ga res potrebujete.

Vir: Puc M., Papež K., Korošec M. 2019. Cvetni prah kot glavna sestavina prehranskih dopolnil. Ljubljana: COVIRIAS.