Sladkorna bolezen tipa 2 je vse pogostejša, vodi pa lahko v vrsto zdravstvenih težav, na primer v poškodbe živčevja, slepoto ali nedelovanje ledvic. Ljudje z večjim tveganjem za pojav te bolezni so predvsem tisti s preveliko telesno težo ali zgodovino bolezni v družini.

Kanadski raziskovalci so se zato lotili proučevanja delovanja prehranskih dopolnil z vitaminom D na presnovo glukoze. Testirance so spremljali pred in po 6-mesečnem uživanju velikih doz vitamina D. Vitamin D je izboljšal delovanje insulina v mišicah.

Za potrditev učinkovanja visokih doz vitamina D na sladkorne bolnike bo potrebna še kakšna raziskava, raziskovalci pa sicer opozarjajo uporabnike vitamina D, naj se dotlej držijo priporočenih doz proizvajalca in jih ne zvišujejo na lastno pest.

Vir: Patricia Lemieux, John S Weisnagel, Annabelle Z Caron, Anne-Sophie Julien, Anne-Sophie Morisset, Anne-Marie Carreau, Jonathan Poirier, Andre Tchernof, Julie Robitaille, Jean Bergeron, André Marette, Marie-Claude Vohl, Claudia Gagnon. 2019. Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial. European Journal of Endocrinology.