Antioksidant, ki so ga našli v zelenem čaju, lahko poviša nivo p53. To je v človeškem telesu naravno prisotna proti rakava beljakovina, ki je znana kot varuh genoma zaradi sposobnosti, da popravi škodo na DNK ali pa uniči rakave celice. Spojino iz zelenega čaja so poimenovali epigalokatehin galat, na kratko EGCG.

Tako p53 kot tudi EGCG sta zelo zanimiva. Mutacije p53 so našli pri več kot 50% humanih rakavih obolenjih, medtem ko je EGCG glavni antioksidant zelenega čaja. Raziskovalci so odkrili do sedaj neznano povezavo med obema, ki daje nove možnosti razvoja zdravil proti rakavim obolenjem. Spojina EGCG namreč spodbuja proti rakavo delovanje p53, kar pomeni, da je potrebno preučiti EGCG podobne spojine.

Znanih je nekaj načinov delovanja p53 proti raku, kot so npr. zaustavitev rasti celic do prenove DNK poškodb, aktivacija popravila DNK poškodb, sprožanje programirane celične smrti, če so poškodbe DNK nepopravljive. Eden od koncev beljakovine je fleksibilen, zato bi lahko služil različnim funkcijam glede na interakcije z različnimi molekulami.

EGCG je naravni antioksidant, ki pomaga popravljati praktično konstantne poškodbe, ki jih povzroča oksidativni metabolizem. Kot sestavina zelenega čaja je prisoten v številnih prehranskih dopolnilih.

Interakcija med EGCG in p53 ščiti beljakovino pred razgradnjo. Običajno po nastanku v telesu p53 hitro razpada, potem ko fleksibilni konec te beljakovine stopi v interakcijo s proteinom MDM2. Ta običajen cikel nastajanja in razgradnje p53 ohranja na približno konstantnem nizkem nivoju. Tako EGCG kot MDM2 se vežeta na isto mesto p53, zato zanj tekmujeta. Ko se veže EGCG, se p53 ne razgradi, zato nivo p53 naraste, kar pomeni, da ga je več na voljo za proti rakavo delovanje.

Vir: Jing Zhao, Alan Blayney, Xiaorong Liu, Lauren Gandy, Weihua Jin, Lufeng Yan, Jeung-Hoi Ha, Ashley J. Canning, Michael Connelly, Chao Yang, Xinyue Liu, Yuanyuan Xiao, Michael S. Cosgrove, Sozanne R. Solmaz, Yingkai Zhang, David Ban, Jianhan Chen, Stewart N. Loh, Chunyu Wang. EGCG binds intrinsically disordered N-terminal domain of p53 and disrupts p53-MDM2 interactionNature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-21258-5