V križnicah je spojina indol, ki zmanjša nalaganje maščob v jetrih pri boleznih, ki niso povezane z vnosom alkohola. Gre za zelenjavo kot je zelje, ohrovt, cvetača in brstični ohrovt. Tako lahko s spremembo prehrane vplivamo na bolezenske spremembe in splošno zdravstveno stanje posameznikov.

Jetra postanejo zaradi visoke količine maščobe marmornata. Vzrok je lahko prehrana z visokim deležem nasičenih maščob. Tako stanje je brez ustreznega zdravljenja lahko življenjsko ogrožajoče in lahko vodi v cirozo jeter ali jetrni rak.

Taka zamaščenost jeter je pri bolezensko debelih 1o-krat pogostejša kot pri drugi populaciji. Debelost povzroča tudi vnetje po celotnem telesu, za kar so odgovorni makrofagi. To je tip belih krvničk, ki se običajno bori proti vnetjem. Tako vnetje poslabša poškodbe jeter. Tudi črevesna mikrobiota lahko vpliva na napredek zamaščenosti jeter, saj nekatere črevesne bakterije proizvajajo indol. Ta je produkt aminokisline trioptofan.

Pri 137 subjektih so raziskovalci odkrili posameznike z viskom indeksom telesne mase in nižjo vsebnostjo indole v krvi. Poleg tega so ugotovili, da so vrednosti indole pri klinično debelih veliko nižje od suhih posameznikov. Pri tistih z nižjo vsebnostjo indola v krvi pa so pogosteje ugotovili zamaščenost jeter. V nadaljevanju so uporabili tudi živalske modele in preučevali vpliv prehrane z večjo in manjšo vsebnostjo maščob. Ugotovili so, da vnos indola signifikantno zniža akumulacijo maščob in vnetje jeter.

Vir: Linqiang Ma, Honggui Li, Jinbo Hu, Juan Zheng, Jing Zhou, Rachel Botchlett, Destiny Matthews, Tianshu Zeng, Lulu Chen, Xiaoqiu Xiao, Giri Athrey, David Threadgill, Qingsheng Li, Shannon Glaser, Heather Francis, Fanyin Meng, Qifu Li, Gianfranco Alpini, Chaodong Wu. Indole Alleviates Diet‐induced Hepatic Steatosis and Inflammation in a Manner Involving Myeloid Cell PFKFB3. Hepatology, 2020; DOI: 10.1002/hep.31115