Rezultati japonske dolgotrajne kohortne študije na več kot 36.000 japonskih moških so pokazali obstoj povezave med uživanjem gob in zmanjšanim tveganjem za pojav raka prostate.

V raziskavo, trajajočo med leti 1990 in 1994 so bili vključeni posamezniki, stari med 40 in 79 let. Sodelujoči so izpolnili vprašalnik o življenjskem slogu, ki je vključeval tudi podatke o uživanju gob. Sodelujoči, ki so redno uživali gobe, so imeli tako 8-17 % manj možnosti za pojav raka prostate.

Gobe so namreč dober vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki se borijo z oksidativnim stresom.

Vir: Shu Zhang, Yumi Sugawara, Shiuan Chen, Robert B. Beelman, Tsuyoshi Tsuduki, Yasutake Tomata, Sanae Matsuyama, Ichiro Tsuji. 2019. Mushroom consumption and incident risk of prostate cancer in Japan: A pooled analysis of the Miyagi Cohort Study and the Ohsaki Cohort Study. International Journal of Cancer.