Pišeta: Vid Vičič, dipl. zn. in mag. sci. Martina Puc, mag. farm., spec., MBA

Sladkorji niso vedno nezaželeni v zdravi hrani. Znano je na primer, da je za uspešno rehidracijo potrebno nadomeščati tako vodo kot tudi elektrolite (natrij, kalij itd.). Pitje izotoničnih raztopin tako poveča absorpcijo vode med dejavnostjo in tako pripomore k ohranjanju dobre preskrbljenosti telesa z vodo med telesno vadbo.

Mogoče pa bo koga presenetilo, da je absorpcija najhitrejša, kadar skupaj z vodo in elektroliti zaužijemo tudi enostavne sladkorje. Absorpcija glukoze je namreč povezana z absorpcijo natrija, voda pa se pomakne proti višji koncentraciji snovi. Zato se posamezne enostavne sladkorje dodaja izotoničnim pijačam. Pri občasni zmerni aktivnosti izotonične pijače niso potrebne, saj minerale in vodo nadomestimo z obrokom in pitjem po vadbi. Z njimi lahko celo vnašamo nezaželene dodatne kalorije, ki se jih sploh ne zavedamo. Pri daljših naporih ali težkem fizičnem delu, še posebej v vročini, pa so izotonične raztopine koristne.

Pri intenzivni rekreaciji so izotonični napitki zelo koristni.

Med enostavne sladkorje sodi tudi laktoza ali mlečni sladkor, ki ga najdemo v mleku in nekaterih mlečnih izdelkih. Upoštevati je potrebno, da se po prenehanju dojenja aktivnost encima laktaze postopno zmanjša. Večina svetovnega prebivalstva ima tako do neke mere laktozno intoleranco, samo tretjina svetovnega prebivalstva pa učinkovito prebavlja laktozo skozi celo življenje.

Kaj pomeneni laktozna intoleranca?

Laktozna intoleranca je torej normalno stanje, in je ne smemo zamenjevati za alergijo. Poleg tega pa navedena razmerja ne veljajo enakomerno za cel svet, temveč se spreminjajo glede na zgodovinsko izpostavljenost odrasle populacije mlečnim hranilom. Tako je pričakovano nižja v severni Evropi in zelo pogosta v Aziji. Mehanizem delovanja je sledeč: zaradi pomanjkanja encima laktaze se zaužita laktoza ne razgradi v glukozo in galaktozo, ampak je podvržena mikrobni razgradnji. Posledice čutimo v obliki simptomov, kot so driska, bolečine in napihovanje. K sreči lahko večina laktozno intolerantnih ljudi vseeno brez težav naenkrat zaužije okoli 12 gramov laktoze (240 mL mleka), v redkih primerih pa se težave pojavijo ob zaužitju manj kot 6 gramov laktoze.

Poltrdi in trdi siri vsebujejo zanemarljive količine laktoze in laktozno intolerantnim ne povzročajo težav. Tako na primer 100 g gauda sira vsebuje samo 2,22 laktoze, drugi podobni siri pa še veliko manj. Pri sirjenju se laktoza namreč odstrani skupaj s sirotko. Albuminska skuta zato vsebuje laktozo, saj se pri sirjenju laktoza odstrani skupaj s sirotko.

Na policah trgovin lahko najdemo mleko brez laktoze, v katerem laktozo industrijsko razgradijo z encimom laktaza.

Zanimivo je, da laktozno intolerantni ljudje kljub enaki vsebnosti laktoze bolje prenašajo jogurte, saj žive bakterije v jogurtu izboljšujejo prebavo laktoze. Evropska komisija je odobrila zdravstveno trditev v zvezi z živimi kulturami v jogurtu.

Potrošnikom je zato na voljo mleko brez laktoze, kjer laktozo industrijsko razgradijo z encimom laktaza. Encim laktazo pa sicer lahko zaužijemo tudi v obliki prehranskega dopolnila – tako lahko laktozno intolerantna oseba zaužije večje količine laktoze, če ob obroku z večjo vsebnostjo laktoze zaužije encim laktazo.

Laktoze ne smemo zamenjevati z laktulozo

Z laktozo ne gre zamenjevati laktuloze. Gre namreč za sestavljeni sladkor iz ene enote fruktoze in ene enote galaktoze. V minimalnih količinah se pojavlja v toplotno obdelanem mleku, za uporabo v prehranskih dopolnilih pa se pridobiva sintetično. Človekovi encimi je ne morejo prebaviti, zato ob prehodu skozi prebavni trakt veže vodo in tako prispeva k hitrejšemu prehajanju črevesne vsebine. Pri nekaterih to pomeni pospešeno prebavo, lahko pa tudi drisko. V debelem črevesu deluje tudi kot prebiotik, saj jo prebavljajo mikroorganizmi, nastala produkta pa sta mlečna in ocetna kislina. Stranski produkt je tudi plin metan, kar se lahko kaže z vetrovi. Dobra stran laktuloze je, da se ne absorbira v tankem črevesu, zato nima vpliva na krvni sladkor.

Preberete lahko tudi 1. del prispevka z naslovom Ogljikovi hidrati in prehranska vlaknina.