Spojine, prisotne tako v zelenem kot v črnem čaju, sprostijo krvne žile z aktivacijo beljakovin ionskih kanalčkov, ki se nahajo v stenah krvnih žil.

Katehinski flavonoidi (epikatehin galat in epigalaktokatehin 3 galat), ki se nahajajo v čaju, aktivirajo specifične vrste beljakovin ionskih kanalčkov, ki jih imenujemo KCNQ5. Le te prepuščajo kalijeve ione iz celic in tako zmanjšajo njihovo vzdraženost. Ta protein se nahaja v gladkih mišicah sten krvnih žil. Z aktivacijo, ki jo sprožijo katehini, se le te sprostijo.

Uživanje zelenega oziroma črnega čaja ugodno vpliva na hipertenzijo, če ga uživamo v dokaj majhnih količinah, a kontinuirano.

Pomembno pa je, da se omenjena beljakovina nahaja tudi v nekaterih predelih možganov, kjer regulira električno aktivnost in signaliziranje med nevroni. Obstajajo patogene genske variante KCNQ5, ki lahko povzročajo epileptično encefalopatijo.

Vir: Kaitlyn E. Redford, Salomé Rognant, Thomas A. Jepps, Geoffrey W. Abbott. KCNQ5 Potassium Channel Activation Underlies Vasodilation by TeaCellular Physiology and Biochemistry, 2021 DOI: 10.33594/000000337