Ekstremni nedonošenčki tvegajo življenjsko ogrožujoče vnetje črevesja. Dodajanje mlečnokislinskih bakterij pa lahko pozitivno vpliva na diverziteto njihove mikroflore.

Kljub napredku v negi nedonošenčkov še vedno četrtina ekstremnih primerov še vedno umre. Resna vnetja tankega črevesja vodijo v stanja kot je nekrotizirajoči enterokolitis, pri katerem odmirajo posamezni deli tankega črevesja. Eden od treh nedonošenčkov s tovrstnimi vnetji umre, preživeli pa pogosto trpijo za dolgotrajnimi komplikacijami kot je kratko črevo ali nevrološkimi motnjami.

Mikrobiota tankega črevesja nedonošenčkov se razlikuje od mikrobiote od polno donošenih otrok.

Lactobacillus reuteri na primer zmanjša tveganje za nekrotizirajoči kolitis nedonošenčkov. Najnovejša študija je vključila 132 otrok, ki so bili ekstremno prezgodaj rojeni, med 23 in 28 tednov nosečnosti, torej kar 17 do 12 tednov prezgodaj. Ob rojstvu so vsi tehtali manj kot en kilogram. Naključno so jih razdelili v dve skupini. Eni so prejemali oljne kapljice s probiotikom, drugi pa placebo. Terapijo so prejemali dnevno ves čas nedonošenosti. Preučili so sestavo njihove mikroflore z analizo blata. Ugotovili so, da se sestava mikroflore spremeni v prvem mesecu terapije. Že v prvem tednu življenja so bakterije Staphylococcus in Klebsiella, ki lahko povzročajo težave, pogostejše v skupini, ki je prejemalo placebo. Ugotovili so, da dodajan probiotik L. reuteri preživi v tankem črevesju nedonošenčkov, čeprav so le ti zdravljeni z visokimi dozami antibiotikov, da bi preživeli morebitne okužbe.

Vir: Magalí Martí, Johanne E. Spreckels, Purnika Damindi Ranasinghe, Erik Wejryd, Giovanna Marchini, Eva Sverremark-Ekström, Maria C. Jenmalm, Thomas Abrahamsson. Effects of Lactobacillus reuteri supplementation on the gut microbiota in extremely preterm infants in a randomized placebo-controlled trialCell Reports Medicine, 2021; 100206 DOI: 10.1016/j.xcrm.2021.100206