Gastroezofagalni refluks (GERD) je pogosto bolezensko stanje, ki prizadane 30% populacije v ZDA.

Dolgoročna študija je pokazala, da 5 faktorjev življenjskega sloga in prehrane močno vpliva na GERD. Teh 5 faktorjev vključuje: normalno telesno težo, popolna odsotnost kajenja, zmerna do intenzivna telesna aktivnost najmanj 30 minut dnevno, omejitev uživanje kave, čaja in gaziranih pijač na dve skodelici dnevno ter razumna prehrana.

Originalno študijo so začeli leta 1989, ko so udeleženci začeli dvakrat letno izpolnjevati vprašalnik. Začeli so z 116 671 udeleženci, do konca jih je vztrajalo 90%. Študija je vključila podatke skoraj 43 000 žensk starosti med 42 in 62 let, ki so jih spraševali o GERD simptomih od leta 2005 do leta 2017, kar predstavlja približno 390 000 let oseb.

Raziskovalci so razvili statistični model, ki jim je omogočil izračun populacijskega prispevka tveganja za GERD simptome, ki so povezani z vsakim od petih antireflukcijskih faktorjev življenjskega sloga. Z drugimi besedami, ocenili so verjetnost, da bi vsak od petih faktorjev življenjskega sloga zmanjšal tveganje za pojav simptomov. Ugotovili so, da sledenje vsem smernicam zmanjša pojavnost GERD simptomov za več kot 37%. Posebej zanimiv je vpliv telesne dejavnosti. Kot kaže ta v zadostni meri vpliva na mobilnost prebavnega trakta, da poseže tudi v praznjenje želodčne vsebine in s tem tudi na simptome.

Vir: Raaj S. Mehta, Long H. Nguyen, Wenjie Ma, Kyle Staller, Mingyang Song, Andrew T. Chan. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US WomenJAMA Internal Medicine, 2021; DOI: 10.1001/jamainternmed.2020.7238