Tradicionalna probiotična živila so pogosto mlečni izdelki. S porastom števila veganov in primeri laktozne intolerance, povišanega holesterola in alergijami na mlečne izdelke, raste trend nemlečnih probiotičnih živil in napitkov. Kava in čaj sta najpopularnejša napitka povsod po svetu, zato sta najprimernejša nosilca za  probiotike z vidika uporabnikov. Z uporabo fermentacijskih postopkov tako dobimo zdrave napitke.

V čajno infuzijo so dodali hranila in nato še skrbno izbrane vrste mikroorganizmov ter mešanico prepustili fermentaciji 2 dni. Takrat je napitek pripravljen za uživanje. Uporabijo lahko različne vrste čajev, saj se osnovni okus med fermentacijo ohrani, nastanejo pa nove sadne in cvetne note. Napitek  ima okus po sadnem čaju, v katerem se čuti nekoliko kislosti. Fermentacijski proces je patentiran, ohrani pa vsebnost polifenolov iz čaja ter s fermentacijo nastali fenil acetat, ki deluje antibakterijsko. Seveda napitek vsebuje tudi probiotične kulture.

Podobno velja za kavni napitek. Snovalci pravijo, da je proces precej občutljiv, saj je rezultat močno odvisen od uporabljene vrste hranil in probiotične selekcije. Ne razmnožujejo se vse vrste probiotikov v kavi. Poleg tega premalo nutrientov ne omogoča rasti probiotikov, prevelike količine pa hitro pokvarijo okus.

Nove napitke se lahko shranjuje ohlajene ali pri sobni temperature dlje kot 14 dni, ne da bi ogrozili viabilnost probiotikov v njih.

Vir: National University of Singapore. “Probiotic coffee and tea drinks.” ScienceDaily. ScienceDaily, 11 January 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210111094309.htm>.