Izboljšanje življenjskega sloga nosečnic s prekomerno težo lahko dolgoročno izboljša kardiovaskularno stanje njihovih otrok.

V študiji so raziskovali, kako poseg v prehrano in telesno aktivnost nosečnic s prekomerno težo vpliva na njihovo zdravje in zdravje njihovih otrok še 3 leta po rojstvu.

Gre za kontrolirano randomizirano študijo. Nosečnice, ki so jim spremenili prehrano in telesno aktivnost, so primerjali s kontrolno skupino. Kontrolni pregledi so trajali še 3 leta po rojstvu otrok. Pokazali so, da so otroci mater z intervencijo v življenjski slog imeli v mirovanju nižji utrip srca kot otroci kontrolne skupine. Višja frekvenca bitja srca pri odraslih pa je povezana s hipertenzijo in kardiovaskularnimi nepravilnostmi.

Nosečnice so poročale o izboljšani prehrani in telesni aktivnosti še tri leta po porodu. Nosečnost je torej priložnost za promocijo zdravja in spremembo življenjskega sloga v dobrobit matere in otroka.

Vir: Kathryn V. Dalrymple et al. Adiposity and cardiovascular outcomes in three‐year‐old children of participants in UPBEAT, an RCT of a complex intervention in pregnant women with obesityPediatric Obesity, 2020 DOI: 10.1111/ijpo.12725