Zdrava in uravnotežena prehrana je pomembna, za izbiro bolj zdravih izdelkov na policah pa morajo poskrbeti tako informirani potrošniki, ki vedo, katere izdelke izbrati in katerega proizvajalca podpreti. Obenem pa mora tudi industrija delovati v koraku s časom in novimi spoznanji ter na podlagi tega ponujati zdravju prijaznejša živila.

Predstavnice GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za zdravje in podjetja Žito d.o.o. so na novinarski konferenci »Hrana, prehrana in potrošnik iz vidika živilskopredelovalne industrije« predstavile cilje in rezultate prizadevanj tako regulatornih organov na javno zdravje ter živilske industrije, katere predstavniki so se zavezali k samoregulativi in odgovornemu vplivu na javno zdravje.

Po podatkih dr. Marjete Recek iz Ministrstva za zdravje vse več mladih redno zajtrkuje, uživa več zelenjave in sadja, nekoliko se je zmanjšala poraba sladkih pijač, obenem pa se je začel zmanjševati trend debelosti.

 

Manj sladkorja in manj soli

Tudi proizvajalci, ki so podpisali Zavezo odgovornosti, so doslej zabeležili že nekaj pozitivnih rezultatov na področju javnega zdravja. Proizvajalci pijač so v veliki meri uspešno omejili oglaševanje sladkih pijač otrokom, mlajšim od 12. let. V osnovnih šolah je opazen tudi upad ponudbe sladkih pijač v avtomatih. Predstavniki mlečnopredelovalne industrije so letos na trg poslali več izdelkov z nižjo vsebnostjo sladkorja in nižjo energetsko vrednostjo. Aktivni so bili tudi predstavniki pekarske industrije. V trendu zmanjševanja soli v živilih si tako prizadevajo za zmanjšanje soli v pekarskih izdelkih na našem trgu in pogostejšo uporabo polnozrnate moke.

Tudi prehranska dopolnila so živila, a se tovrstna industrija, zaradi tehnoloških oblik, ki omogočajo koncentriranost živil, večinoma ne sooča s problematiko prevelikega vnosa sladkorja in soli. Po podatkih baze P3 sicer več novih izdelkov na trgu navaja opozorilo, da ne vsebujejo sladkorja, nekateri so tudi brez sladil. Na podlagi podatkov iz baze P3 smo leta 2012 izdali posebno orodje za pomoč pri svetovanju v lekarnah P3 kategorizacija izdelkov brez sladkorja in izdelkov, primernih za diabetike oz. sladkorne bolnike.