Prehrana, ki temelji na rastlinskih živilih, je dobra izbira tako za vaše zdravje kot za podnebje na zemlji. Vendar številna rastlinska živila, posebej stročnice, vsebujejo spojine FODMap. Le- te so slabo prebavljive in povzročajo neprijetne črevesne simptome. Te spojine lahko razgradimo z encimi.

FODMAP spojine so kratkoverižni ogljikovi hidrati, ki se slabo absorbirajo skozi lumen tankega črevesa. Tam se z njimi hranijo mikrobi. Pri tem proizvajajo pline, ki povzročajo neprijetne simptome še posebej pri ljudeh s siceršnjimi črevesnimi motnjami. Tovrstvne težave so pogoste, saj recimo samo sindrom iritirajočega črevesa prizadene med 10 in 20 % celotne človeške populacije.

Številna živila vsebujejo FODMAP spojine, čeprav gre za sicer zdrava živila, bogata z vlakninami, drugimi hranili in rastlinskimi beljakovinami. Prav zato se jim številni ljudje izogibajo in so s tem prikrajšani za njihove dobrobiti.

V sponzorirani študiji so se osredotočili na dve FODMAP spojini, galaktan in fruktan. Veliko galaktana je v stročnicah, fruktan pa najdemo predvsem v žitaricah. Finski raziskovalci so poskušali te spojine odstraniti iz živil s pomočjo njihove razgradnje z encimi. Metoda je podobna pripravi mleka brez laktoze. Študija je pokazala, da encimi delujejo v različnih pogojih in med različnimi procesi. To je še posebej pomembno za stročnice in iz njih pripravljena živila.

Vir: Antti Nyyssölä, Simo Ellilä, Emilia Nordlund, Kaisa Poutanen. Reduction of FODMAP content by bioprocessingTrends in Food Science & Technology, 2020; 99: 257 DOI: 10.1016/j.tifs.2020.03.004