Epizode te kronične avtoimune bolezni sproži zaužitje glutena, ključne beljakovine pšenice in nekaterih drugih žit.

Človekovo mikrobioto sestavljajo različne bakterije, ki je pri bolnikih s celiakijo spremenjena. Tipično je zmanjšan delež Bifidobakterij v primerjavi z zdravimi posamezniki. Prav te bakterije pa skrajšajo verige glutena na fragmente, ki ne sprožajo simptomov celiakije in bolnikom ne škodujejo.  To je spodbudilo raziskovalce k preverjanju uporabe teh bakterij pri gastrointestinalnih boleznih. Uporabili so različne vrste in opazovali, na kakšen način razgradijo gluten na krajše fragmente. Prav tako jih je zanimalo delovanje teh peptidov na imunski odgovor. Preizkuse so izvajali v in-vitro pogojih. B. longum je gluten ragradil na največ fragmentov, obenem pa je povzročil najmanj škode intestinalnim celicam v in-vitro pogojih.

Vir: Natália Ellen Castilho de Almeida, Franciele Grego Esteves, José Roberto Aparecido dos Santos-Pinto, Carla Peres de Paula, Anderson Ferreira da Cunha, Iran Malavazi, Mario Sergio Palma, Edson Rodrigues-Filho. Digestion of Intact Gluten Proteins by Bifidobacterium Species: Reduction of Cytotoxicity and Proinflammatory ResponsesJournal of Agricultural and Food Chemistry, 2020; 68 (15): 4485 DOI: 10.1021/acs.jafc.0c01421