Bolniki z resnim pomanjkanjem vitamina D naj bi dvakrat bolj tvegali resne komplikacije pri okužbi s COVID-19. Raziskovalci so analizirali podatke bolnišnic in klinik 10 držav (Kitajska, Francija, Nemčija, Italija, Iran, Južna Koreja, Šanija, Švica, Združeno kraljestvo in ZDA). Ugotovili so, da obstaja korelacija med nizkimi ravnimi vitamin D in hiperaktivnim imunskim odzivom. Ugotovitev pojasni marsikaj, med drugim tudi, zakaj je tako malo umrlih otrok za COVID-19.

Raziskovalci so opazili, da imajo bolniki iz državz visoko smrtnostjo zaradi COVID-19, npr. Italija, Španija in Združeno kraljestvo, veliko nižje vrednosti vitamina D v primerjavi z bolniki držav, ki niso bile tako hudo prizadete. Vendar to ne pomeni, da morajo vsi prebivalci dodatno vnašati vitamin D.

Citokinska nevihta lahko resno poškoduje pljuča in vodi v akutni respiratorni sindrom in celo smrt. Kaže, da je prav to vzrok večine smrti zaradi COVID-19. Gre v bistvu za komplikacijo pretiranega imunskega odziva. Vitamin D pa naš prirojen imunski sistem spodbuja obenem pa mu prepečuje, da bi bil pretirano aktiven. Zato je potreben v zdravih mejah za zaščito pred resnimi komplikacijami. Ne preprečuje pa okužbe same.

Vir: Ali Daneshkhah, Vasundhara Agrawal, Adam Eshein, Hariharan Subramanian, Hemant Kumar Roy, Vadim Backman. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv, Posted April 30, 2020.