Raziskovalci so ugotovili, da je krompir, sicer znan kot škrobno živilo, lahko tudi vir visoko kakovostnih beljakovin, ki pomaga ohranjati mišičevje. Količina beljakovin, ki so jo našli v krompirju, je sicer majhna, vendar iz večjih količin krompirja lahko izoliramo pomembne količine.

Raziskovalci so vključili v raziskavo mlade ženske v zgodnjih 20.letih s prehrano, ki je vključevala priporočene dnevne vnose 0,8 gramov beljakovin na kilogram telesne teže na dan, kar ustreza približno 60 g beljakovin za povprečno težko žensko ali 70 g za povprečnega moškega. Ena skupina je uživala dodatni beljakovinski izolat iz krompirja v obliki pudinga in s tem podvojila priporočen dnevni vnos beljakovin na 1,6 g na kilogram telesne teže. Druga skupina je dobila placebo. Ugotovili so, da so se pri ženskah z dodatnim beljakovinskim vnosom iz krompirja v mišicah tvorili dodatni proteini. Ugotovitev postavlja pod vprašaj priporočene dnevne vnose beljakovin, ki očitno ne zadostujejo za vzdrževanje mišične mase. Poleg tega beljakovine izolirane iz krompirja očitno niso tako slabe kakovosti kot je veljalo do sedaj.

Da bi preučili vpliv dvigovanja uteži, so raziskovalci dali preiskovankam navodilo za vadbo le z eno nogo. Mišice se le zaradi vnosa beljakovin iz krompirja niso povečale. Vadba je za volumen mišic neprimerno pomembnejši dražljaj v primerjavi z vnosom beljakovin.

Vir: Oikawa, S.Y.; Bahniwal, R.; Holloway, T.M.; Lim, C.; McLeod, J.C.; McGlory, C.; Baker, S.K.; Phillips, S.M. Potato Protein Isolate Stimulates Muscle Protein Synthesis at Rest and with Resistance Exercise in Young Women. Nutrients2020, 12, 1235.