Možganske funkcije se z leti naravno slabšajo, vendar so hkrati tudi opozorilni znaki demence. Oksidativni stres pa le pospeši celoten proces izgube spomina in miselnih sposobnosti. Podatke za študijo o tem so kanadski raziskovalci zbirali v obdobju od leta 1991 do 2002, na primeru kar 5269 ljudi v starosti nad 65 let. Poseben poudarek so namenili vitaminoma C in E in ugotovili, da se je za 23 % zmanjšalo tveganje za pojav demence in Alzheimerjeve bolezni.

Rezultati študije so tako pokazali, da se s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamina E in C, za kar 40 – 42 % zmanjša tveganje za pojav demence ali Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega pa so možnosti za pojav Alzheimerjeve bolezni 43 – 46 % manjše pri tistih, ki so uživali omenjena vitamina, v primerjavi s tistimi, ki vitaminov niso konzumirali. Potrebne bodo nadaljnje raziskave za oceno vnosa vitaminov kot prve preventivne izbire pacientov.

Vir: L. L. Basambombo et al. Use of Vitamina E and C Supplements for the Prevention of Cognitive Decline. Annals of Pharmacotherapy, 2017.