O koristih dojenja je bilo napisanega že veliko. Novejša raziskava ugotavlja, da dojenčki preko materinega mleka dobijo odmerek imunske zaščite, ki jim pomaga pri obrambi pred nalezljivimi boleznimi. Raziskava dokazuje, da so v materinem mleku pomembna več kot le materina protitelesa, saj deluje še bolj celostno.

Študijo so raziskovalci opravili na primeru mater in otrok s Kilimandžara, kjer je dojenje zelo pogosta praksa, obenem pa je prisotnih veliko nalezljivih bolezni. Ugotovili so, da so otroci, katerih matere so bolj odporne proti salmoneli, redkeje zbolevali za dihalnimi okužbami, kot je pljučnica. Obenem pa so odkrili, da so se otroci ravno obratno odzivali na bakterijo E.coli. Če so bili v stiku z njo preko materinega mleka, so imeli večjo možnost za pojav gastrointestinalnih težav. Zanimiva ugotovitev, ki je precej drugačna od do sedaj zbranih.

Strokovnjaki dodajajo, da je za kakršne koli splošne sklepe še prezgodaj, saj je potrebno izvesti še več raziskav, ki bi iz različnih vidikov potrdile tokratne ugotovitve.

Vir: Katherine Wander, Masako Fujita, Siobhan M Mattison, Margaret Duris, Megan Gauck, Tessa Hopt, Katherine Lacy, Angela Foligno, Rebecca Ulloa, Connor Dodge, Frida Mowo, Ireen Kiwelu, Blandina T Mmbaga. Tradeoffs in milk immunity affect infant infectious disease risk. Evolution, Medicine, and Public Health, 2022; 10 (1): 295 DOI: 10.1093/emph/eoac020