Prehranska dopolnila z vitaminom D se na globalni ravni uporabljajo tudi ob zdravljenju različnih infekcij, celo parazitov. Nedavna študija se je osredotočila na vlogo vitamina D pri mišični fazi trihineloze.

Kaj je trihineloza? Gre za “bolezen, ki nastane zaradi uživanja toplotno preslabo obdelanega mesa, ki je okuženo z zajedavcem, glisto lasnico (Trihinella spiralis)” (NIJZ, 2023).

Raziskavo so zvedli na miših, ki so jih razdelili v več skupin. Prva skupina je vključevala zdrave miši, druga okužene miši, ki so jim dodajali 12 doz vitamina D že pred okužbo in po njej. Tretja skupina je vključevala okužene miši, ki so dobivale 8 doz vitamina D izključno po okužbi, četrta skupina je vključevala zdrave miši, ki so prejele 12 doz vitamina D in peta zdrave miši, ki so prejele 8 doz vitamina D.

Raziskovalci so ugotovili, da je dodajanje vitamina D pri miših občutno zmanjšalo število larv v mišicah, vitamin D pa je pripomogel k protivnetnimu in antioksidativnemu in immunomodulatornemu odgovoru.

 

Viri:
  • Abeer Ezzat Saad, Ahmad Aly Othman, Heba Bassiony Ghanem, Shaimaa Soliman, Hanan Alsaeid Alshenawy, Muhammad Tarek Abdel Ghafar, Dina Moustafa Abou Rayia. Vitamin D3 supplementation could ameliorate the inflammatory and redox status in the muscular phase of trichinellosis, Parasitology International, Volume 94, 102737, doi.org/10.1016/j.parint.2023.102737.
  • NIJZ. 2023. Trihineloza. https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/trihineloza/