Diabetično stopalo je pogosta težava bolnikov s sladkorno boleznijo. Bolniki se tako soočajo s kroničnimi težavami z živčevjem v nogah in slabo prekrvavljenostjo telesnih tkiv, ki lahko povzročajo razjede. Diabetično stopalo se zdravi dolgo, najpogosteje od 3 do 6 mesecev. Bolniki z diabetičnim stopalom pa imajo tudi večje tveganje za pomanjkanje vitamina D v svojem telesu.

Meta-analiza objav 4 raziskav, ki so proučevale vpliv vitamina D na to bolezen, je pokazala zanimive izsledke kot so značilne razlike v površini ulceracije, serumskih koncentracij vitamina D, totalnega holesterola, trigliceridov, C-reaktivne beljakovine in HbA1c ter plazemske glukoze ob stradanju.

Dodajanje je vsekakor smiselno kot dopolnitev zdravljenju diabetičnega stopala, saj lahko pospeši celjenje ran in zmanjša bolečino, ki jo povzročajo razjede.

 

Vir: Edwin Kinesya, Donni Santoso, Ngakan Gde Arya, Elen Putri Cintya, Putu Seriari Ambarini, Billi Kinesya, Melissa Stephanie Kartjito, Yusuf Mannagalli. 2023. Vitamin D as adjuvant therapy for diabetic foot ulcers: Systematic review and meta-analysis approach. Clinical Nutrition ESPEN, Volume 54. Str. 137-143. doi.org/10.1016/j.clnesp.2023.01.011.