Raziskovalci so ugotovili, da kombinacija visokega vnosa maščob z jemanjem antibiotikov signifikantno poveča tveganje za razvoj predstanja vnetne črevesne bolezni. Kombinacija uniči mitohondrije v celicah obloge debelega črevesa kar vodi v vnetje. Mesalazin pa lahko obnovi mitohondrije in izboljša tako stanje.

Vnetna črevesna bolezen prizadene približno 11 % ljudi po svetu. Zanjo so značilna obdobje bolečin v trebuhu, napihnjenost in spremembe odzivov črevesja. Bolniki z mukoznim vnetjem in spremembami v sestavi mikrobiote so v predstanju te bolezni.

Študija je vključila 43 zdravih odraslih in 49 bolnikov z diagnosticirano vnetno črevesno boleznijo. Raziskovalci so merili fekalni kalprotektin, biomarker za vnetje črevesa. Našli so 19 bolnikov s predstanjem. Ugotovili so, da imajo preiskovanci, ki so uživali prehrano z veliko maščobami in so uporabljali antibiotike 8,6krat večje tveganjem za predstanje vnetne črevesne bolezni od ostalih. Preiskovanci z najvišjim vnosom maščob imajo 2,8krat večjo verjetnost za razvoj predstanja vnetne črevesne bolezni, tisti, ki pa so samo uživali antibiotike pa 3,9krat večjo verjetnost.

Z uporabo modela miši so preverili vpliv visokega vnosa maščob s sočasnim uživanjem antibiotikov na celice v črevesni oblogi, kjer so ugotovili moteno delovanje mitohondrijev, ki niso mogli več porabiti kisika, ta pa je začel uhajati v črevo. Mikrobiota sicer uspeva v okolju brez kisika kot je to v debelem črevesu. Dobre bakterije počasi nadomeščajo škodljive, ki bolje prenašajo kisik, povzročajo pa vnetje. Tako se vname mukoza in razvije predstanje vnetne črevesne bolezni.

5-aminosalicilat oziroma mesalazin je zdravilna učinkovina, ki obnovi delovanje mitohondrijev.

Vir: ee-Yon Lee, Stephanie A. Cevallos, Mariana X. Byndloss, Connor R. Tiffany, Erin E. Olsan, Brian P. Butler, Briana M. Young, Andrew W.L. Rogers, Henry Nguyen, Kyongchol Kim, Sang-Woon Choi, Eunsoo Bae, Je Hee Lee, Ui-Gi Min, Duk-Chul Lee, Andreas J. Bäumler. High-Fat Diet and Antibiotics Cooperatively Impair Mitochondrial Bioenergetics to Trigger Dysbiosis that Exacerbates Pre-inflammatory Bowel Disease. Cell Host & Microbe, 2020