Uživanje beljakovin ponoči poviša raven sladkorja v jutranjih urah pri zdravih ljudeh. Visoke ravni sladkorja v krvi so sicer povezane s težavami z zdravjem, kot so npr. sladkorna bolezen, srčne bolezni in debelost. Prigrizki nekaj ur pred obrokom naj bi pomagali uravnavati nivo sladkorja v krvi po obroku, zato prvi obrok, ki ga pojemo poveča krvni sladkor bolj kot kasnejši obroki. V raziskavi pa so presenetljivo ugotovili, da je odziv krvnega sladkorja na zajtrk višji pri uživanju proteinov kot pri pitju vode ob 4.h ponoči. Mogoč razlog je, da telo ne potrebuje ali ne pričakuje veliko hrane ponoči, zato se beljakovine direktno pretvorijo v sladkor. Tako ima organizem na voljo več ogljikovih hidratov pri zbujanju kot ima energije iz zajtrka, ki se prej shranjuje kot porablja, zato se kopiči v krvi.

V študijo so vključili 8 mladih žensk in 7 moških. Udeležence so zbujali ob 4.h, da bi spili bodisi 300 ml same vode bodisi raztopine 63 g sirotkinih proteinov. Potem so šli nazaj spat in dobili ob 9.h za zajtrk kašo, po 2 h pa so jim vzeli vzorce krvi, da bi preverili glukozno reakcijo. Poskus so ponovili čez en teden, vendar z drugim napitkom.

Vir: The Physiological Society. “An early morning whey protein snack increases morning blood sugar level in healthy people.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 July 2020.