Starejše ženske, ki uživajo več kot enega ali dva obroka rib na teden, lahko dobijo dovolj omega 3 maščobnih kislin za uravnoteženje vpliva onesnaženega zraka na možgane. Med starejšimi ženskami, ki živijo na močno onesnaženih območjih, so tiste z najnižjim vnosom omega 3 maščobnih kislin utrpele največ krčenja možganov. Omega 3 maščobne kisline sodelujejo pri zmanjševanju vnetij in ohranjajo možgansko strukturo med staranjem. Prav tako zmanjšujejo škodo na možganih, ki jo povzročajo nevrotoskini kot sta svinec in živo srebro. V novi raziskavi pa so preučevali zaščito pred nevrotoskini kot so drobni delci v onesnaženem zraku.

V študijo so vključili 1315 žensk s povprečno starostjo 70 let brez demence na začetku raziskave. Ženske so izpolnile vprašalnik o prehrani, fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju, potem pa so jim preiskali kri. Merili so količino omega 3 maščobnih kislin v eritrocitih ter jih nato na podlagi tega razdelili v 4 skupine. Njihov domač naslov so uporabili za izračun izpostavljenosti onesnaževanju zraka. Udeleženkam so z magnetno resonance slikali možgane. Prav tako so upoštevali starost, izobrazbo, kajenje in druge faktorje, ki bi lahko vplivali na krčenje možganov. Ugotovili so, da imajo ženske z najvišjimi vrednostmi omega 3 maščobnih kislin v krvi večji volumen bele možganovine ter hipokampusa.

Vir: Cheng Chen, View ORCID ProfilePengcheng Xun, View ORCID ProfileJoel D. Kaufman, Kathleen M. Hayden, Mark A. Espeland, Eric A. Whitsel, Marc L. Serre, William Vizuete, Tonya Orchard, William S. Harris, Xinhui Wang, Helena C. Chui, Jiu-Chiuan Chen, Ka He. Erythrocyte omega-3 index, ambient fine particle exposure and brain aging.Neurology, 2020