Visoke vrednosti folata v krvi naj bi predstavljale tveganje za slabše kognitivne sposobnosti pri starejših, še posebej pri tistih z nizkimi vrednosti vitamin B12. Najnovejša študija pa kaže, da so višje vrednosti folata v krvi povezane z boljšimi kognitivnimi funkcijami pri starejših.

Tako vitamin B12 kot folat sta esencialna vitamina za živčni sistem in zdrave krvne celice. Pomanjkanje folata v zgodnji nosečnosti lahko vodi v pomanjkljivo zapiranje neuralne cevi fetusa. To je razlog za obvezno obogatitev prehrane s folno kislino v ZDA in drugih državah, vendar ne tudi na Irskem. Nekatere publikacije v ZDA namreč nakazujejo, da zelo visoke ravni folata pri starejših v kombinaciji z vitaminom B12 vodijo v poslabšanje možganskih funkcij in hitrejši propad kognitivnih funkcij. Zato številne evropske države niso uvedle obvezne obogatitve prehrane s folno kislino. Ob tem pa beležijo na Irskem enako raven primerov Spina bifide namesto, da bi jo zmanjševali.

V najnovejši raziskavi, ki je zajela 3700 odraslih Ircev starih 50 let in več, so primerjali kognitivno zdravje posameznikov glede na nivoje vitamina B12 in folata v njihovi krvi. Ugotovili so, da višje vrednosti folata v krvi ne predstavljajo nobenega tveganja za kognitivno popuščanje pri tistih s sočasno visokimi vrednostmi vitamina B12. Prav nasprotno, višje vrednosti folata in vitamina B12 v krvi so kot kaže povezane z boljšimi kognitivnimi sposobnostmi, kar so ugotovili pri 7,7 % posameznikov. Uporaba prehranskih dopolnil s folno kislino pri preiskovancih je bila neobičajna in pogostejša pri ženskah kot pri moških. Tako je skupno le 4 % preiskovancev uporabljalo prehranska dopolnila s folno kislino.

Sicer je znano, da ima eden od 8 odraslih pomanjkanje vitamin B12, medtem ko ima eden od 7 odraslih pomanjkanje folata. Pomanjkanje vitamina B12 se pri tem povezuje z upadanjem kognitivnih sposobnosti in poškodbami živčevja. Starejši imajo težave pri absorpciji vitamina B12 zaradi zmanjšanje prebavne funkcije ali zaradi zdravil. Pomanjkanje folata pa povzroča anemijo in je povezano s srčnimi boleznimi, kapjo in verjetno tudi z nekaterimi rakavimi obolenji.

Vir: eirdre M. A. O’Connor, Eamon J. Laird, Daniel Carey, Aisling M. O’Halloran, Robert Clarke, R. A. Kenny, Anne M. Molloy. Plasma concentrations of vitamin B12 and folate and global cognitive function in an older population: cross-sectional findings from The Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA)British Journal of Nutrition, 2020.