Eden od štirih Nemcev ima metabolični sindrom. Smrtonosni kvartet predstavljajo debelost, visok krvni tlak, motnje v metabolizmu lipidov in sladkorna bolezen. Vsak od njih predstavlja tveganje za resna kardiovaskularna stanja kot je na primer srčna kap. V zdravljenje se zato uvršča tudi pomoč pri hujšanju in normalizacija metabolizma lipidov in ogljikovih hidratov ter krvnega tlaka. Poleg telesne aktivnosti zdravniki priporočajo zmanjšan kalorični vnos in zdravo prehrano poleg predpisanih zdravil. Vpliv prehrane na mikrobioto, imunski sistem in zdravje pa še ni čisto jasen.

Raziskovalci pravijo, da je postenje pred začetkom spremembe prehrane zelo učinkovito. V raziskavo so vključili 71 prostovoljcev z metaboličnim sindromom in povišanim sistoličnim krvnim tlakom ter jih naključno razdelili v dve skupini. Obe skupini sta 3 mesece sledili smernicam za DASH dieto (Dietary Approach to Stop Hypertension), ki je oblikovana tako, da naslavlja visok krvni tlak. Ta dieta sodi med mediteransko prehrano, saj vključuje veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žitaric, oreščkov, semen, rib in pustega belega mesa. Ena od obeh skupin ni uživala trdne prehrane pet dni pred začetkom diete.

Učinke na mikrobioto so opazovali z analizo blata. Nekateri sevi metabolizirajo prehransko vlaknino v protivnetne kratkoverižne maščobne kisline. Sestava mikrobiote se med postenjem drastično spremeni in nekatere spremembe ostanejo tudi po prenehanju postenja. Indeks telesne mase, krvni tlak in potreba po znižanju tlaka z zdravili ostanejo nižje tudi po prekinitvi diete, če so le to začeli s pet dnevnim postenjem.

Vir: András Maifeld, Hendrik Bartolomaeus, Ulrike Löber, Ellen G. Avery, Nico Steckhan, Lajos Markó, Nicola Wilck, Ibrahim Hamad, Urša Šušnjar, Anja Mähler, Christoph Hohmann, Chia-Yu Chen, Holger Cramer, Gustav Dobos, Till Robin Lesker, Till Strowig, Ralf Dechend, Danilo Bzdok, Markus Kleinewietfeld, Andreas Michalsen, Dominik N. Müller, Sofia K. Forslund. Fasting alters the gut microbiome reducing blood pressure and body weight in metabolic syndrome patientsNature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-22097-0