Ameriški raziskovalci so ugotovili, da magnezij vpliva na raven vitamina D v telesu; kadar ga je preveč, ga zniža, kadar ga je premalo, pa zviša.

V randomizirano študijo univerze Vanderbilt je bilo vključenih 250 testirancev s povečanim tveganjem za pojav kolorektalnega raka, ki naj bi bil po mnenju nekaterih raziskovalcev povezan s količino vitamina D. Raziskava je pokazala, da se pri nekaterih posameznikih količina vitamina D v telesu ne poveča kljub dodajanju s prehranskimi dopolnili, in sicer na račun pomanjkanja magnezija. Magnezij naj bi torej poleg številnih drugih koristi vplival tudi na raven vitamina D v telesu, a ga mnogim ljudem primanjkuje. Dober vir magnezija predstavljajo temnozelena listnata zelenjava, fižol, polnozrnata žita, temna čokolada, mastne ribe kot npr. losos, oreščki in avokado.

Vir: Qi Dai, Xiangzhu Zhu, JoAnn E Manson, Yiqing Song, Xingnan Li, Adrian A Franke, Rebecca B Costello, Andrea Rosanoff, Hui Nian, Lei Fan, Harvey Murff, Reid M Ness, Douglas L Seidner, Chang Yu, Martha J Shrubsole. 2018. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition.