Kadar pojemo rdeče meso, mikrobiota v našem črevesju iz njega tvori spojino, ki škodi našim arterijam in igra ključno vlogo pri tveganju za srčne bolezni, povezane s staranjem.

Pri metabilzmu L-karnitina in holina mikrobiota tvori kot stranski product trimetilamin, ki ga jetra pretvorijo v trimetilamin-N-oksid, ki potem kroži v našem krvnem obtoku. Ljudje s povišano vrednostjo trimetilamin-N-oksida v krvi imajo več kot 2x višje tveganje za srčno kap in bodo verjetneje umrli prej kot bi sicer.

Raziskovalci so spremljali stanje krvno žičnega sistema 101 starejših in 22 mlajših odraslih in ugotovili, da nivo trimetilamin-N-oksida v krvi s starostjo raste. Odrasli z višjim nivojem trimetilamin-N-oksida v krvi so imeli signifikantno slabšo arterijsko funkcijo in večje znake oksidativnega stresa oziroma poškodbe tkiv. Tudi ko so raziskovalci hranili mlade miši z trimetilamin-N-oksidom, se je njihovo ožilje nenadoma postaralo. Preliminarni podatki pa še kažejo, da povišane vrednosti trimetilamin-N-oksida v krvi lahko povežemo z znižano sposobnostjo učenja in spomina.

Po drugi strani je potrebno omeniti, da so starejše miške, ki so jih hranili s spojino dimetil butanol, ki jo v sledovih najdemo v oljčnem olju, kisu in rdečem vinu, ponovno izboljšale žilne funkcije. Znanstveniki sklepajo, da ta spojina zavira produkcijo trimetilamin-N-oksida.

Zavedati se moramo, da vsi proizvajamo trimetilamin-N-oksid vsaj v majhnih količinah, celo vegani. Sčasoma pa se prehranjevanje z živalskimi produkti maščuje, saj se količine nabirajo. Več rdečega mesa kot zaužijemo, bolj hranimo tiste bakterije, ki proizvajajo nam škodljive spojine.

Vir: Vienna E. Brunt, Rachel A. Gioscia-Ryan, Abigail G. Casso, Nicholas S. VanDongen, Brian P. Ziemba, Zachary J. Sapinsley, James J. Richey, Melanie C. Zigler, Andrew P. Neilson, Kevin P. Davy, Douglas R. Seals. Trimethylamine-N-Oxide Promotes Age-Related Vascular Oxidative Stress and Endothelial Dysfunction in Mice and Healthy HumansHypertension, 2020; 76 (1): 101