Potem ko spijemo pijačo sladkano s fruktozo, mikrobiota v našem črevesju zavaruje jetra pred poškodbami tako, da ta sladkor razgradi še preden v jetra pride. Toda vseeno prekomerno uživanje fruktoze še posebej v zelo kratkem času lahko preobremeni črevesje in fruktoza dobesedno zalije jetra, kar vodi v zamaščenost jeter.

Fruktoza je sicer sladkor, ki ga vsebuje različno sadje, zelenjava, med in večina procesirane hrane v obliki koruznega fruktoznega sirupa. Količina zaužite fruktoze se je v zadnjem stoletju povečala 100krat. Tako nealkoholno zamaščenje jeter povezujejo z uživanjem sladkih pijač s fruktozo, povzroča pa seveda tudi debelost in sladkorno bolezen. Raziskave tudi kažejo, da je manj škodljivo, če tovrstne pijače uživamo po malem med celim obrokom, kot če jih spijemo naenkrat.

Ko večje količine fruktoze prispejo v jetra, jih le-ta metabolizirajo v maščobo. V skrajnih primerih ljudje zbolijo za nealkoholno zamaščenostjo jeter, pri kateri je odvečna maščoba shranjena v jetrnih celicah, tako da le-te več ne morejo opravljati svoje funkcije. Encim keoheksokinaza vpliva na hitrost absorbcije fruktoze. Razgradnja fruktoze v črevesju tako vpliva na količino fruktoze, ki pride v jetra. Hitrost s katero se razgrajuje fruktoza v črevesju vpliva na hitrost varnega uživanja fruktoze.

Prav tako raziskave kažejo, da je škodljivejša fruktoza, ki jo zaužijemo s pijačo, v primerjavi s fruktozo, ki jo zaužijemo s hrano. Manj je tudi škodljivo, če zaužijemo neko količino pijače v razponu 45 minut, kot če jo spijemo na dušek.

Vir: Cholsoon Jang, Shogo Wada, Steven Yang, Bridget Gosis, Xianfeng Zeng, Zhaoyue Zhang, Yihui Shen, Gina Lee, Zoltan Arany, Joshua D. Rabinowitz. The small intestine shields the liver from fructose-induced steatosisNature Metabolism, 2020.