Možgani zdravih odraslih so se hitreje opomogli po blagem vaskularnem izzivu ter se bolje odrezali na kompleksnih testih, če so pred tem uživali kakovove flavanole. Gre za manjšo študijo, pri kateri so izboljšave opazili pri 14 od 18 udeležencev.

Prejšnje študije so pokazale, da je uživanje hrane, bogate s flavanoli , koristno za vaskularno funkcijo. Tokratna študija pa je prva dala pozitivne učinke tako na vaskularno funkcijo kot kognitivne rezultate pri mladih odraslih. Flavanoli so majhne molekule, ki jih najdemo v številnem sadju in drugih rastlinah, tudi v kakavu. Zaslužne so za živobarvnost in znane so po svojem učinku na vaskularne funkcije. Želeli so ugotoviti, ali flavanoli prav tako vplivajo na prekrvavljenost možganov in, ali imajo pozitiven vpliv na kognitivne funkcije.

V raziskavo so vključili odrasle nekadilce brez znanih možganskih, srčnih, žilnih ali respiratornih obolenj. Sklepali so, da bodo vidni učinki na tej skupini dali dovolj zanesljive dokaze, da flavanoli v prehrani pozitivno vplivajo na možgansko funkcijo zdravih ljudi.

Spremljali so odziv 18 udeležencev pred vnosov kakavovih flavanolov, nato pa so jih razdelili v dve skupini, pri čemer je ena skupina prejela s flavanoli bogat kakav, druga pa je zaužila procesiran kakav z zelo nizko vsebnostjo flavanolov. Ne raziskovalci ne udeleženci niso vedeli, kaj prejema kateri od udeležencev. Dvojno slepa študija je tako preprečila vpliv pričakovanj na rezultat.

Približno 2 uri po zaužitju kakava, so udeleženci dihali zrak s 5% vsebnostjo ogljikovega dioksida, kar je 100x več od običajne koncentracije. To je standardna metoda za opredelitev sposobnosti možganskega žilja, da se na obremenilno situacijo odzove. Običajno telo reagira s povečanjem pretoka krvi v možgane, kar prinese več kisika in omogoči možganom, da izločijo več ogljikovega dioksida.

Spremljali so oksigenacijo v frontalnem korteksu, možganski regiji, ki ima ključno vlogo pri načrtovanju, regulaciji vedenja in odločitvenih procesih.

Poleg tega so udeležence izzvali s kompleksnimi nalogami, ki zahtevajo tudi kontradiktorne ali enako pomembne zahteve.

Večina udeležencev je imela močnejši in hitrejši odziv z oksigenacijo po zaužitju kakavovih flavanolov kot brez njih. Nivoji maksimalne oksigenacije so bili tudi 3x višji po zaužitju kakavovih flavanolov kot brez njih, odziv pa je bil približno za eno minuto hitrejši. Prav tako so bili ti udeleženci uspešnejši pri reševanju kognitivnih testov, saj so pravilne odgovore dajali 11% hitreje na težje naloge. Pri lažjih nalogah ni bilo razlik.

Štirje od 18 udeležencev pa po zaužitju kakavovih flavanolov niso imeli nobene koristi. Vendar so prav ti štirje že v osnovi imeli najboljše rezultate oksigenacije, zato verjetno ni bilo veliko prostora za izboljšanje njihove kognitivne funkcije.

Vir: Gabriele Gratton, Samuel R. Weaver, Claire V. Burley, Kathy A. Low, Edward L. Maclin, Paul W. Johns, Quang S. Pham, Samuel J. E. Lucas, Monica Fabiani, Catarina Rendeiro. Dietary flavanols improve cerebral cortical oxygenation and cognition in healthy adultsScientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-76160-9