Rezultati študije kažejo, da so visoko beljakovinski prehranski nadomestki obetajoča prehranska strategija za boj proti naraščajoči debelosti. Poleg tega daje podatke o metabolični prednosti tovrstne prehrane ob istem kaloričnem vnosu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je debelost v letih od 1975 do 2016 skoraj potrojila. Več kot 1,9 bilijonov odraslih lahko kategoriziramo kot pretežke. Ker je debelost povezana z pojavnostjo sladkorne bolezni, kardiovaskularnih bolezni in nekaterih oblik raka, je to zaskrbljujoče stanje na globalnem nivoju.

Popolni prehranski nadomestki so oblikovani tako, da nadomestijo vsa živila v določenem obdobju in so postali priljubljen pristop v obvladovanju debelosti. Druga strategija vključuje prehrano z visokimi beljakovinskimi vnosi, ki je pokazala spodbujanje izgube telesne mase in vzdrževanju znižane telesne teže s povečevanjem občutka polnosti, porabe energije in sposobnosti vzdrževanja ali celo porast mase brez maščob. Pri uporabi obeh pristopov, kombinacije prehranskih nadomestkov s prehrano z visokimi beljakovinskimi vnosi lahko obvladujemo telesno težo. Na trgu je nekaj visoko beljakovinskih prehranskih nadomestkov. Vprašanje je, ali res delujejo?

V študiji so primerjali vpliv visoko beljakovinskih prehranskih nadomestkov s kontrolirano prehrano, ki je sicer tipična za severno Ameriko, na izbrane komponente metabolizma energije. V raziskavo so vključili zdrave odrasle z normalno telesno težo v starosti med 18 in 35 let. Randomizirano so jih razdelili v dve skupini. Eno skupino so prehranjevali z visoko beljakovinskimi prehranskimi nadomestki, ki so sestavljeni iz 35% ogljikovih hidratov 40% beljakovin in 25% maščob. Drugo skupino pa so prehranjevali z enakim številom kalorij, vendar z 55% ogljikovih hidratov, 15% beljakovin in 30% maščob, kot je to tipično v prehrani severnih Američanov. Tako so jedli 32 ur, medtem ko so bili v metabolični komori.

Rezultati so pokazali, da visoko beljakovinski prehranski nadomestki dajo večjo energetsko porabo, povečajo oksigenacijo maščob in imajo negativno maščobno bilanco. Še posebej pomembno je, da rezultati kažejo, da kalorija ni enaka kaloriji. Visoki beljakovinski vnosi vodijo v večjo energetsko porabo in oksigenacijo maščob kot kalorično enakovredni vnosi ogljikovih hidratov oziroma maščob z manjšo vsebnostjo beljakovin.

Vir: Oliveira CLP, Boulé NG, Sharma AM, Elliott SA, Siervo M, Ghosh S, Berg A, Prado CM. A high-protein total diet replacement increases energy expenditure and leads to negative fat balance in healthy, normal-weight adultsAm J Clin Nutr, 2020 DOI: 10.1093/ajcn/nqaa283