Finski raziskovalci so ugotovili, da prehrana, ki temelji na beljakovinah iz živalskih virov ni enako koristna za zdravje kot tista, ki je osnovana na beljakovinah iz rastlinskih virov. Rezultati 20-letne študije na več kot 2.600 ljudeh so namreč pokazali, da imajo moški, ki uživajo več kot 200 g mesa dnevno, večjo verjetnost za hitrejšo smrt. To velja za tiste posameznike, ki so jim zdravniki diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni ali določene vrste raka.

Na zdrav način prehranjevanja moramo biti pozorni vsi, še posebej pa kronični bolniki. K slabim rezultatom botruje predvsem uživanje rdečega mesa in pa predelanih mesnih izdelkov, kot so klobase in salame.

Vir: Heli E K Virtanen, Sari Voutilainen, Timo T Koskinen, Jaakko Mursu, Petra Kokko, Maija P T Ylilauri, Tomi-Pekka Tuomainen, Jukka T Salonen, Jyrki K Virtanen. 2019. Dietary proteins and protein sources and risk of death: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition.