Za spremljanje nutrivigilance v Sloveniji skrbi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na podlagi povezovanja z drugimi agencijami po Evropi, so tako na NIJZ pripravili poročilo o previdnosti pri jemanju alge spiruline. Pri tem so se oprli na mnenje francoske agencije ANSES.

Spirulina je alga, ki je pogosto prisotna v prehranskih dopolnilih. Običajno se nahaja v tabletah ali pa v obliki prahu. Spirulina, ki pride na trg v obliki prehranskih dopolnil, je lahko onesnažena z različnimi škodljivimi snovmi, kot so cianotoksini, patogene bakterije ali elementi v sledovih. Pomembno je, da tovrstne izdelke potrošniki kupujejo od proizvajalcev, ki jih dobro poznajo. Pred prvim nakupom nepoznanih izdelkov pa se je potrebno dodobra informirati o izvoru izdelka.

NIJZ na podlagi priporočil ANSES odsvetuje jemanje dopolnil s spirulino posameznikom z nagnjenostjo k alergijam in bolnikom s fenilketonurijo. Ostalim posameznikom na NIJZ svetujejo previdnost in jemanje v priporočenih dozah.