Rastlinski proteinski napitki so lahko dobra alternativa mlečnim napitkom, še posebno za ljudi, ki morajo skrbno spremljati nivoje glukoze v svoji krvi.

Kot kaže najnovejša študija, so lahko krompirjeve in riževe beljakovine ravno tako učinkovite pri obvladovanju apetita kot tudi pri boljšem obvladovanju nivojev glukoze v krvi ter zmanjšajo pike inzulina v primerjavi  s sirotkinimi proteini.

Raziskovalci so spremljali metabolični odziv po beljakovinskih napitkih na podlagi krompirja, riža in sirotke. Veganski beljakovinski napitki so vodili v manjši porast inzulina v primerjavi s sirotkinimi pri čemer krompirjev beljakovinski napitek ni povzročil nikakršnega porasta inzulina v krvi.

Sproščanje ključnega hormona za regulacijo apetita, GLP-1, je bilo največje po zaužitju sirotkinih beljakovin, kar pa ni sovpadalo z občutkom večje sitosti.

Krompirjeve beljakovine so stranski produkt v proizvodnji krompirjevega škroba in je ekonomsko trajnosten vir beljakovin.

Vir: Helena Tiekou Lorinczova, Sanjoy Deb, Gulshanara Begum, Derek Renshaw, Mohammed Gulrez Zariwala. Comparative Assessment of the Acute Effects of Whey, Rice and Potato Protein Isolate Intake on Markers of Glycaemic Regulation and Appetite in Healthy Males Using a Randomised Study Design. Nutrients, 2021; 13 (7): 2157 DOI: 10.3390/nu13072157