Rastlinski proteinski napitki so lahko dobra alternativa mlečnim napitkom, še posebno za ljudi, ki morajo skrbno spremljati nivoje glukoze v svoji krvi.
Kot kaže najnovejša študija, so lahko krompirjeve in riževe beljakovine ravno tako učinkovite pri obvladovanju apetita kot tudi pri boljšem obvladovanju nivojev glukoze v krvi ter zmanjšajo pike inzulina v primerjavi s sirotkinimi proteini.
Raziskovalci so spremljali metabolični odziv po beljakovinskih napitkih na podlagi krompirja, riža in sirotke. Veganski beljakovinski napitki so vodili v manjši porast inzulina v primerjavi s sirotkinimi pri čemer krompirjev beljakovinski napitek ni povzročil nikakršnega porasta inzulina v krvi.
Sproščanje ključnega hormona za regulacijo apetita, GLP-1, je bilo največje po zaužitju sirotkinih beljakovin, kar pa ni sovpadalo z občutkom večje sitosti.
Krompirjeve beljakovine so stranski produkt v proizvodnji krompirjevega škroba in je ekonomsko trajnosten vir beljakovin.