Izjemno nizka kalorična vrednost prehrane značilno spremeni sestavo naše mikrobiote. Raziskovalci so tako dokazali celo porast prisotnosti bakterije Clostridioides difficile, ki se sicer povezuje z diarejo zaradi uživanja antibiotikov in kolitisom. Ta bakterija kot kaže vpliva na energetsko bilanco gostitelja z vplivom na absorbcijo hranil.

V naši mikrobioti je sicer na bilijone mikroorganizmov, ki se razlikujejo med posamezniki. Pri debelih je drugačna sestava kot pri posameznikih z normalno telesno težo. Z ekstremnimi shujševalnimi dietami močno vplivamo na sestavo svoje mikrobiote, ki imajo vpliv na energijsko bilanco gostitelja.

Raziskovalci so v študijo vključili 80 starejših, postmenopavzalnih žensk, katerih telesna teža se je gibala od rahlo povečane do resno predebelih posameznic, za 16 tednov. Udeleženke so prejemale nadomestke obrokov pod zdravniškim nadzorom in užile manj kot 800 kalorij na dan ali pa ohranjale svojo telesno težo v času študije. Analizirali so vzorce njihovega blata in ugotovili, da je hujšanje povzročilo spremembe njihove mikrobite. Nekatere bakterije so se prilagodile tako, da so same porabile več sladkorja, ki ga je bilo posledično manj za gostitelja.

Vzorce blata, ki so jih odvzeli pred in po hujšanju so nato prenesli v miške brez kakršnekoli lastne mikrobiote. Miške, ki so prejele vzorce vzete po hujšanju, so izgubile več kot 10% telesne teže. Vzorci, vzeti pred hujšanjem pa niso imeli na njihovo telesno težo nobenega vpliva.

Poleg opisanega so našli večje količine Clostridioides difficile pri posameznicah, ki so hujšale. Ta bakterija lahko vodi v resna vnetje črevesne stene. Očitno se ta škodljiva bakterija lažje razraste v  pogojih, ki nastanejo v črevesju ob hujšanju.

Vir: Reiner Jumpertz von Schwartzenberg, Jordan E. Bisanz, Svetlana Lyalina, Peter Spanogiannopoulos, Qi Yan Ang, Jingwei Cai, Sophia Dickmann, Marie Friedrich, Su-Yang Liu, Stephanie L. Collins, Danielle Ingebrigtsen, Steve Miller, Jessie A. Turnbaugh, Andrew D. Patterson, Katherine S. Pollard, Knut Mai, Joachim Spranger, Peter J. Turnbaugh. Caloric restriction disrupts the microbiota and colonization resistance. Nature, 2021; DOI: 10.1038/s41586-021-03663-4