V večji skupini bolnikov z metastaziranim kolorektalnim rakom so pitje nekaj skodelic kave na dan povezali z daljšim preživetjem in zmanjšanim tveganjem za poslabšanje te bolezni. Ugotovitve na podlagi podatkov obsežne opazovalne študije so v skladu s prejšnjimi ugotovitvami.

1171 bolnikov, ki so jih zdravili zaradi metastazitanega kolorektalnega raka, je v primeru uživanja dveh do treh skodelic kave na dan, imelo daljše preživetje, pa tudi dalj časa je minilo pred poslabšanjem bolezni v primerjavi s tistimi bolniki, ki niso pili kave. Udeleženci raziskave, ki so pili večje količine kave (več kot štiri skodelice na dan) so imeli še večje koristi. Pozitivni učinki kave so se pokazali ne glede na to, ali je bila kava brez ali z kofeinom.

Raziskovalci so torej našli povezavo med pitjem kave in daljšim preživetjem oziroma daljšim časom pred poslabšanjem bolezni, vendar niso potrdili vzročno posledične zveze. To pomeni, da na podlagi te študije ni zadostnim argumentov za svetovanje bolnikom z metastaziranim kolorektalnim rakom, da začnejo z rednim pitjem kave ali s povečanjem količine zaužite kave.

Vir: Christopher Mackintosh, Chen Yuan, Fang-Shu Ou, Sui Zhang, Donna Niedzwiecki, I-Wen Chang, Bert H. O’Neil, Brian C. Mullen, Heinz-Josef Lenz, Charles D. Blanke, Alan P. Venook, Robert J. Mayer, Charles S. Fuchs, Federico Innocenti, Andrew B. Nixon, Richard M. Goldberg, Eileen M. O’Reilly, Jeffrey A. Meyerhardt, Kimmie Ng. Association of Coffee Intake With Survival in Patients With Advanced or Metastatic Colorectal CancerJAMA Oncology, 2020; DOI: 10.1001/jamaoncol.2020.3938