Raziskovalci ugotavljajo, da otrokom v Veliki Britaniji pogosto primanjkuje vitamina D, še posebej v zimskem času. Z raziskavo so preverili več kot 90 izdelkov za otroke na trgu in ugotovili, da večina prehranskih dopolnil za otroke z vitaminom D ne vsebuje priporočene dnevne doze. Britanski otroci med 1. in 4. letom starosti naj bi namreč dnevno užili 400 UI (10 µg) vitamina D.

Med proučevanimi izdelki so raziskovalci opazili več težav. Številni, na primer, niso bili primerni za uporabo od rojstva dalje ali pa so vsebovali premajhne doze vitamina D. Ugotovili so, da enokomponentni izdelki, ki kot sestavino vsebujejo samo vitamin D oziroma izdelki, ki so označeni z oznako »za zdrave kosti«, običajno vsebujejo več vitamina D. Precej neustrezni pa so tudi izdelki, ki jih družine z nižjimi dohodki v Veliki Britaniji lahko pridobijo brezplačno, saj vsebujejo nižjo dozo z le 300 UI vitamina D.

Da bi otroci dnevno užili dovolj vitamina D, bi morali pri večini obravnavanih dopolnil povečati priporočeno dnevno dozo, kar pa lahko izzove negativne učinke s predoziranjem drugih komponent, npr. vitaminov in mineralov. Prav tako pa povečane doze predstavljajo tudi večji strošek za starše. Starši morajo zato pred nakupom izdelka pozorno preveriti deklaracijo, še bolje pa je, da se posvetujejo s strokovnjaki v lekarnah.

NIJZ za najmlajše prebivalce naše države priporoča dnevni vnos 20 µg vitamina D, kar je še več, kot narekujejo britanska priporočila.

Viri:
Rebecca J Moon, Elizabeth M Curtis, Cyrus Cooper, Justin H Davies, Nicholas C Harvey. 2019. Vitamin D supplementation: are multivitamins sufficient? Archives of Disease in Childhood.
NIJZ. 2013. Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov – tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše. Dostopno na: http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_za_vnos.pdf