Znanstveniki ugotavljajo, da prebiotiki s tem, ko nahranijo našo mikrofloro, vplivajo na naše možgane in tudi naše vedenje. Pri tem je potrebno upoštevati, da vsaka prehranska vlaknina ni tudi prebiotik. Med dobre prehranske vire prebiotikov naj bi šteli por, artičoke in čebulo ter nekatere žitarice. Z uživanjem tovrstnih živil se izboljša naša odzivnost na stres in spanje, saj ne moti mikroflore.

Raziskovalci so uporabili masni spektrofotometer za spremljanje metabolite mikrobiote ali bioaktivnih molekul v blatu preskovanih podgan. Ugotovili so, da imajo podgane na dieti bogati s prehranskimi vlakninami (galaktooligosharidi, ki se nahajajo v stročnicah in zelju, polidekstroza, laktoferin in  globularni protein mleka) drugačen metabolni profil blata. Našli so večje količine maščobnih kislin, sladkorjev, pa tudi steroidov, ki lahko vplivajo na možgane.

Vir: Robert S. Thompson, Fernando Vargas, Pieter C. Dorrestein, Maciej Chichlowski, Brian M. Berg, Monika Fleshner. Dietary prebiotics alter novel microbial dependent fecal metabolites that improve sleepScientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-60679-y