Študija, ki je preiskala za 16 let podatkov o desetine tisočih izdelkov, je pokazala, da so prehranske deklaracije na sprednji strani izdelkov povezane z izboljšano prehransko sestavo teh živil.

Povod za raziskavo je bilo vprašanje, ali se proizvajalci odzivajo na povečano zanimanje potrošnikov za zdravo hrano oziroma ali je trg gonilo sprememb v prehranski vrednosti živil.  Rezultati študije so temu pritrdili.

Raziskovalci so ovrednotili prehranske podatke o 44 kategorijah živil od leta 1996 do leta 2011. V celoti so ovrednotili 21 096 izdelkov, ki predstavljajo 9 083 blagovnih znamk, od energijskih ploščic do juh. Dejstva na sprednji strani izdelkov oziroma “Facts Up Front” je prostovoljni program označevanja živil, ki ga je sprejela živilska industrija. Proizvajalci tako navajajo kalorije, nasičene maščobe, sladkor in natrij na obrok njihovih živil na relativno velikih deklaracijah. Poleg tega izdelki še vedno nosijo zakonsko predpisane prehranske tabele na zadnji strani.

Rezultati so pokazali:

  • da so premium blagovne znamke izboljšale  svojo prehransko sestavo bolj kot druge
  • v prehranski sestavi so se bolje izkazale blagovne znamke z ožjimi linijami izdelkov
  • živila, ki so sicer bolj nezdrava, kot npr. različni prigrizki, so pokazala večji napredek
  • večji napredek je opaziti v kategorijah z več konkurence
  • živila z “Facts Up Front” oznakami so pokazala večji napredek

V vseh kategorijah živil, v katerih je vsaj nekaj izdelkov sodelovalo v programu “Facts Up Front“, so raziskovalci zaznali 12,5 % padec kaloričnih vrednosti, 12,97 % znižanje vsebnosti nasičenih maščob, 12,62 % manjše vsebnosti sladkorja in 3,74 % nižje vsebnosti natrija.

Prostovoljno, dobro vidno označevanje prehranskih profilov živil je kot kaže resnično učinkovito orodje za spodbujanje sprememb v industriji.

Vir: Joon Ho Lim, Rishika Rishika, Ramkumar Janakiraman, P.K. Kannan. Competitive Effects of Front-of-Package Nutrition Labeling Adoption on Nutritional Quality: Evidence from Facts Up Front–Style LabelsJournal of Marketing, 2020; 002224292094256 DOI: 10.1177/0022242920942563