Ponudba prehranskih dopolnil na našem trgu je vedno bogatejša, širi pa se ne le med izdelki za ljudi, temveč tudi med izdelki, ki so namenjeni hišnim ljubljenčkom. Za pse so med drugim tako na voljo prehranska dopolnila za imunski sistem, kožo in dlako, kosti, prebavo. Mačkam so namenjena na primer dopolnila proti sprimkom dlak ter izdelki za ledvice in sečila. Nekatera dopolnila pa so na voljo tako za mačke kot za pse, npr. pasta za razstrupitev struvit kamnov ali različni konopljini izdelki.

Evropska zakonodaja določa, da prehranska dopolnila za hišne ljubljenčke glede na njihovo sestavo sodijo bodisi med dopolnilno krmno mešanico*, odobrene medicirane premikse** bodisi med krmne dodatke***. Vsa tri področja urejajo različni pravni dokumenti. Vsakršna krma za živali mora biti pred lansiranjem na trg odobrena s strani posamezne države članice, dovoljeno pa je uporabljati le tiste krmne dodatke, ki so zavedeni v EU registru krmnih dodatkov.

*Dopolnilna krmna mešanica pomeni krmno mešanico, ki ima visoko vsebnost nekaterih snovi, vendar zaradi svoje sestave zadošča za dnevni obrok le, če se uporablja skupaj z drugo krmo (3. člen Uredbe (ES) št. 767/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009).
** Odobreni medicirani premiks: kateri koli premiks za proizvodnjo medicirane krme, opredeljen v členu 1(2) Direktive 81/851/EGS, ki je pridobil dovoljenje v skladu s členom 4 te direktive (2. člen Direktive Sveta z dne 26. marca 1990 o pogojih za proizvodnjo, dajanje na trg in uporabo medicirane krme v Skupnosti)
*** Krmni dodatki pomenijo snovi, mikroorganizme ali pripravke, ki niso posamična krmila niti premiksi in se namenoma dodajajo krmi ali vodi, da bi izpolnili eno ali več funkcij, navedenih v členu 5(3), tj. ugodno vplivati na lastnosti krme, ugodno vplivati na lastnosti živalskih proizvodov, ugodno vplivati na barvo okrasnih ribic in ptic, izpolnjevati prehranske potrebe živali, ugodno vplivati na okoljske posledice reje živali, ugodno vplivati na rejo, prirejo ali dobro počutje živali, zlasti z vplivom na želodčno-črevesno floro ali prebavljivost krme, ali imeti kokidiostatičnega ali histomonostatičnega učinka (2. in 5. člen Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 1831/2003 z dne 22. septembra 2003 o dodatkih za uporabo v prehrani živali).