Ljudem z diagnozo družinske hiperholesterolamijo so desetletja dajali navodila za zmanjšanje vnosa nasičenih maščob na najmanjšo možno mero, da bi znižali nivo holesterola v krvi in s tem tveganje za srčne bolezni.

Družinska hiperholesterolamija je genetska nepravilnost, ki povzroča 2 do 4 x višje vrednosti holesterola kot to velja za povprečno osebo. Različna združenja srčnih bolnikov in podobne organizacije so svetovale tem ljudem izogibanje živilom živalskega izvora, kot so meso, jajca in sir ter kokosovo olje. Mednarodni tim strokovnjakov za srčne bolezni in prehrano, vključno s kardiologi, je pregledal prehranske smernice za te bolnike. Ugotovili so, da ni nobene podlage za svetovanje prehrane z nizkim vnosom nasičenih maščob.

Prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov je najbolj učinkovita za ljudi z višjim tveganjem za srčne bolezni, med katere sodijo pretežki ljudje, bolniki s hipertenzijo in diabeteiki. V drugi raziskavi so prav tako ugotovili, da je potrebno zmanjšati vnos živil, ki povišajo krvni sladkor, ko je npr. kruh, krompir in sladkarije, ne pa živila živalskega izvora ali tropska olja.

Vir: David M Diamond, Abdullah A Alabdulgader, Michel de Lorgeril, Zoe Harcombe, Malcolm Kendrick, Aseem Malhotra, Blair O’Neill, Uffe Ravnskov, Sherif Sultan, Jeff S Volek. Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free ZoneBMJ Evidence-Based Medicine, 2020; bmjebm-2020-111412 DOI: 10.1136/bmjebm-2020-111412