Mikrolage so lahko alternativni vir omega 3 maščobnih kislin za ljudi, pri čemer so okolju veliko prijaznejše kot uveljavljeni ribji viri. Mikroalge se v glavnem gojijo v odprtih sistemih v Aziji, ki pa so izpostavljeni zunanji kontaminaciji. Nekatere vrste alg je lažje gojiti v zaprtih sistemih, ki jih imenujemo tudi fotobioreaktorji. Raziskovalci so želeli ugotoviti, ali lahko ti s temi sistemi v Nemčiji zagotovijo preskrbo z omega 3 maščobnimi kislinami na okolju prijaznejši način kot je to sedaj z uveljavljenimi ribjimi viri. Do sedaj so proizvodnjo s fotobioreaktorji primerjali z odprtimi sistemi, pri čemer so se slabše odrezali z vplivom na okolje. Vendar do sedaj niso bili ovrednoteni kot vir za človeško prehrano, še posebno ne v klimatskem pasu, v katerem je Nemčija.

Raziskovalci so razvili poseben model, v katerem so primerjali ogljični odtis tako proizvedenih mikroalg v primerjavi z ribami. Analizirali so tudi povečanje kislosti in prezasičenje vodnih teles s hranili. Pokazalo se je, da ima vzgoja mikroalg podoben vpliv na okolje kot vzreja rib. Vendar se je proizvodnja mikroalg izkazala bolje, ko so primerjali rezultate glede na količino pridobljenih omega 3 maščobnih kislin.

Prednost vzgoje mikroalg je nezasedanje rodovitne zemlje v primerjavi z običajnimi akvakulturami, v katerih gojijo v Nemčiji sicer priljubljene ribje vrste.

Mikroalge se lahko uveljavijo kot običajno živilo, ki je vir omega 3 maščobnih kislin, lahko pa tudi kot sestavina prehranskih dopolnil.

Vir: S. Schade, G. I. Stangl, T. Meier. Distinct microalgae species for food—part 2: comparative life cycle assessment of microalgae and fish for eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), and proteinJournal of Applied Phycology, 2020; DOI: 10.1007/s10811-020-02181-6