Znanstveniki so razvili zelo občutljiv nano senzor, ki zazna zelo majhne količine prostega železa.

Kronična neravnotežja železa, ki se kažejo bodisi v previsokih ali prenizkih količinah železa v krvi, lahko povzročijo različna bolezenska stanja, od anemije in hemokromatoze do raka, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

Hemokromatoza je npr. najpogostejša dedna bolezen v Avstraliji. V Avstraliji po uradnih statističnih podatkih živili kar 780 000 anemikov.

Za opazovanje nepravilnosti v celicah, tkivih in telesnih tekočinah so znanstveniki razvili zelo občutljiv test, ki zazna celo tako majhne količine kot 1/1000 na milimol. Test je občutljivejši in bolj specifičen kot dosedanji. Uporabili so novo tehnologijo, ki omogoča pravilnejše diagnoze še pred pojavom simptomov. S tem je omogočena zgodnja terapija in preventiva resnejših obolenj.

Ker več kot 30 % svetovane populacije živi z neravnotežji železa, ki lahko sčasoma vodijo do določenih oblik raka, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, je tako testiranje pomemben premik v zdravstvu.

Vir: Pooria Lesani, Gurvinder Singh, Christina Marie Viray, Yogambha Ramaswamy, De Ming Zhu, Peter Kingshott, Zufu Lu, Hala Zreiqat. Two-Photon Dual-Emissive Carbon Dot-Based Probe: Deep-Tissue Imaging and Ultrasensitive Sensing of Intracellular Ferric IonsACS Applied Materials & Interfaces, 2020; 12 (16): 18395 DOI: 10.1021/acsami.0c05217